Thursday, April 18, 2013

baca sampai HABIS if tak,disana MENYESAL !!

Wrote by Lynn Easyanz at 12:19 AM
Assalamualaikum,
Feeenatnyelah ini hari but fun..syukur alhamdulillah..
kwn-kwn..uols ever heard about ISTIDRAJ?tau apa itu istidraj?
someone around me sekarang adalah istidraj so i think it is good for me to share with uols so that kita semua terpelihara dari sifat nie..

Maksud Istidraj ialah pemberian nikmat Allah kepada manusia di mana pemberian itu tidak di redhaiNya.
hello hidup kalau tak dpt redha ibu ayah pun hancurlah hidup beb..apatah lagi nie redha Pencipta kita ok..takutnye la jadi mcm nie..

Manusia Istidraj nie ialah manusia yang lupa daratan..alpa dgn nikmat yang Allah berikan.walaupun dia buat maksiat (cth:bersekedudukan dgn yg bukan muhrim),dia merasakan Allah menyayanginya..mereka nie memandang hina kepada org yang beramal ibadat pada Allah..ckp kat org dalam hati tak ada iman but actually dirinya sendiri seperti yg dikata..Sebernarnya kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang byk adalah dgn tujuan untuk menghancurkannya..
antara harta dunia yg membutakan hati;-)

Buktinya..Tak ade manusia hari nie yg sekaya Qarun..Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali hanya sebab terlalu TAKBUR..so kalau kita kaya,jangan mudah sangka Allah sayang,Qarun lagi kaya ok but at last ape jadi?binasa jugak.
Namrud pula cuba bakar Nabi Ibrahim..betapa  besar pangkat Namrud?tp dia begitu sombong dgn Allah..sombong kt sini termasuklah jgk tak buat perkara basic as a muslim which is solat 5 waktu,kejut subuh tak nak bangun,solat Jumaat tak pergi utamakan anak melebihi Allah..dh promise dgn anak nk bg birthday present so i kena tunaikan jgk..hello..after Jumaat tak blh ker?mengguna kalimah-kalimah suci al-quran dan nama Allah namun tidak patuh dan tidak akur akan perintah Allah which is hipokrit..depan org ramai zikir itu ini,takbir raya pun tak sabar nak join,upacara korban sempena raya korban tak sabar nak join..tp blk rumah,yg wajib jauh skali nk buat apatah lagi yg sunat..akhirnya akan binasa seperti Namrud ini..Namrud menemui ajalnya hanya dgn seekor nyamuk ok..
binasa dgn harta sendiri

Conclusion is kalau nak selamat,hidup kita mesti ada pegangan..bila tujuan hidup kita untuk cari keredhaan Allah nescaya selamatlah kita di dunia dan akhirat...bukan kaya yang kita cari dan bukan juga miskin yg di cari..tapi redha Allah itu yang di nanti..
'ada aku kisah semua tu?skang aku byk wang so?'
ngeh,ngeh,ngeh...



bingkisan LyNn : jgn bongkak dan takbur disaat kau berada di atas..di khuatiri nanti kaki pengemis menjadi sanjunganmu di saat kau di bawah...(peeergh...ayat i sendiri nie xde copy paste punya..dh mcm sasterawan negara la plak rasanya..haha)

3 comments:

Lelaki Ini said...

thanks for sharing ok!
tak tahu gaks mksd. first time tau! hehe

Asmar Arafad said...

dtg blog walking sambil follow..

Lynn Easyanz said...

Lelaki Ini : u're most welcome..sharing is caring sama-sama kita wish hope di juhkan ler dr sifat nie..

Asmar Arafad : will follow u back dear..and thanks;-)

 

Design by LyNn Easyanz