Sunday, March 31, 2013

berakhirnya...

Wrote by Lynn Easyanz at 4:55 PM 0 comments
Assalamualaikum,
Sedar atau tak..today is the last day of March 2013...hurmm..dh 3 bln berlalu dlm tahun 2013 kan?rasa mcm baru smlm celebrate new year..hehe..

cepat sgt masa berlalu skang nie..and mcm-mcm yg berlaku within this 3 months...pahit manis dugaan..tp tetap redha dan syukur atas nikmat yang di beri..

haa...bg i April adalah bulan rezeki !!!!insyaAllah..wish me the best ok..permulaan yang baik bg bulan yg baru...rezeki bertambah-tambah..amiin...uols mcm mane?ape plan utk bln nie??smoga semua yang terbaik di antara yang terbaik ok..;-) akhir kata......


Wassalam :D


bingkisan LyNn : sentiasalah doakan yang terbaik utk semua walaupun utk musuh kita..

Saturday, March 30, 2013

RULES you MUST follow

Wrote by Lynn Easyanz at 7:39 PM 2 comments
Assalamualaikum,
Do you love your family?do you??????????if yes..this is the rules you should follow!!


MIND YOUR MANNERS..faham?faham tak?jgn fikir panas baran sendiri jer..apa org lain tak de perasaan?tak tau rasa marah?tak tau rasa sakit hati?ha?ha?jwb!jwb!fikir dulu la sblm bertindak..jgn nant menyesal kemudian hari..budi bahasa budaya kita..nyanyi sket..ngee :D

GUARD YOUR HEART...zikir,istighfar byk-bykla bila ada masalah yang perlu di atasi..selesai dgn berhikmah..jgn bercakap ikut nafsu..respect yourself...if you don't respect yourself don't expect others to respect you..so behave dear..

ok that's 2 rules yg i nak highlight..tp ke semua pun penting ok demi mencapai keluarga,sanak saudara yang bahagia..peace ;-)

akhir kata..renung-renungkan dan selamat berubah..haa..ustazah kau..ok tak?hehe..suddenly terasa nk bentangkan isu kekeluargaan plak..asyik public isu je kan..apasalahnya skali skala kan..btol tak?keluarga,sanak saudara adalah harta yang tak ternilai betul tak uols?so hargailah...
Wassalam..


bingkisan LyNn : api lawannya bukan api..biar org tak beradab jgn kita ikut skali..nanti tak ada bezanya kita dgn mereka nie...insyaAllah,mengalah bkn bererti kita kalah/salah..



Friday, March 29, 2013

Fakta baru : Merokok baik untuk diri

Wrote by Lynn Easyanz at 11:30 PM 3 comments
Assalamualaikum,
Haa...suddenly sedang membuat research..iols terjumpa fakta baru yang rasanya perlu di kongsi bersama..
fakta mengenai merokok..so to all smoker out there..fakta nie mungkin akan memberi motivasi dan semangat baru untuk uols semua..

siapa ckp merokok tak baik?mmg tak di nafikan merokok byk buruknya berbanding kebaikkannya..
tp tidaklah sampai tak de kebaikan lgsung kan..haa..ini fakta ok bkn auta..(auta?ape tu?haha..pun bolehlah)..antara kebaikannya ialah..dgn merokok akan membuat anda tenang,relax sgt.dlm erti kata lain,dengan merokok anda akan mendapat ketenangan yang tak terhingga...apa macam sekarang?haa..kebaikan tu...serabut,stress kerja,masalah hidup,masalah duit..tension belajar..semua dpt hilang hanya dgn merokok..;-)..nikmat yang tak terhingga..

so apa lagi?jgn ragu-ragu..jgn susah hati..teruskan niat anda..and 'Happy Smoking'..peace yaw!!
Wassalam :D


bingkisan LyNn : santai tak entry nie?agak-agak uols paham tak?hehe...menegur tandanya sayang..


segmen : blogwalking bersama ayuinsyirah

Wrote by Lynn Easyanz at 4:47 PM 2 comments
Assalamualaikum,
Alhamdulillah masih di pjgkan umur..dpt kita berjumpa dgn Jumaat skali lagi..syukur,syukur..
haa..hari nie terlebih-lebih masa yang ada..so demi mengisi masa berlebihan yang ada..i suka sangats kau blogwalking.kali nie terpikat dgn si Ayu nie ha ;-)..nama seayu tuannya..hehe..
ala..bkn utk ape pun segmen nie..just nk tambah kenalan jer..i suke nak kenal lbh ramai org..bak kata pepatah..berkawan biarlah beribu..tak rugi kau..

click on above picture to join okay ;-)

Blogging is not a rocket science..it's about being yourself and putting what you have into it..it's also not a get rich quick scheme but it is more like a work for free for a long time and then reap your reward...so welcome to snowgirlz world,my blog  and feel free to follow me and keep in touch uols ;-)


Wassalam :D


bingkisan LyNn : dh mcm jemput dtg open house uols..haha..jemput-jemput,jgn malu-malu..wat mcm blog i ok..ngeee :P

binatang tak berkaki tapi beroda

Wrote by Lynn Easyanz at 1:45 AM 0 comments
Assalamualaikum,
Hari nie tak kerja..so i trun KL untuk settlekan beberapa hal yang harus di bereskan..
hang out on weekdays..haha..best kot..no jammed meh..hello,KL without jammed ok it's a miracle gitu..haha..

so oklah..done settle semua..syukur alhamdulillah..
tp as usuallah..bila di jln..while driving antara masalah yang paling menyakitkan hati..annoying gile la!!dgn Si TEKSI!!sape sini stuju bila i ckp taxi drivers are very RUDE!!sgt ok!serious i tak tahan..diorg ingt jln tu,diorg je yang byr roadtax ke ape?masuk queuee without signal,potong jln without signal,himpit menghimpit..ishk..mcm-mcm lg lah isu yang i pernah ada dgn taxi driver nie!

dulu zaman naik teksi lak masalah jgk..
tak nak pasang meter lah,letak harga yang nonsense gile,guna jalan jauh instead of yg dekat demi utk tinggikan meter,tipu tambang,erghh!!mcm-mcmlah!!rasa mcm nk mengadu kat persatuan teksi je ha..nak cari rezeki sara anak bini tp biarlah ikhlas jgn tau amik kesempatan jer..tak rugi kalau berbudi bahasa..untung lagi ada la..

di harap masa akan dtg,sikap pemandu-pemandu teksi nie berubah lah kearah yang lebih baik..
kalau tak..sampai bila-bila pun akan jadi sumpahan orang ramailah semua pemandu teksi yang biadap nie!
sekian dulu sesi meluah perasaan kali nie..hehe..:P

Wassalam :D

bingkisan LyNn : dh lama pendam baran dgn taxi driver nie..hari nie kebabo0o0m !!!!!!


Thursday, March 28, 2013

my love ;- *

Wrote by Lynn Easyanz at 12:02 AM 4 comments
Assalamualaikum,
28 March...happy birthday to the most amazing person i know,i don't have words to express and emotions to show..but..in my heart you will always have a special place!!tak mungkin akanku lupa..i love him so much!and now i really miss him..you are the best in this whole world,from you i learnt the important lessons of life..without your advice it will be difficult to survive..you lift my mood when i am sad,you taught me the value of life and i would like to thank you..i am really among world's chosen few.

tak akan ada pengganti dia di hatiku..hanya dia yang satu..hanya Allah je yang tau how deep is my love for him..
HAPPY BIRTHDAY ENCIK ABDUL RAHIM BIN HAJI TAHA..
my beloved Abah..the one and only..I respect you a lot, for who you are..in my life, you are my true shining star,my only gem.

Wish you always stay happy in life,lots of luck..i will pray for your health and well-being.i just want you to know that i am so very fortunate to have you as my Abah..i am sooo glad !!


Have a great birthday Abah,have an awesome day..may this birthday bring a smile on your face!!
I LOVE YOU SO0O0 MUCH ABAH!!!
hug and kisses :D

Wassalam ..


bingkisan LyNn : i am so grateful to God for giving me a Abah as wonderful,caring and understanding like him

Tuesday, March 26, 2013

26.3.197? lahirlah seorang

Wrote by Lynn Easyanz at 2:21 AM 4 comments
Assalamualaikum,
Ha!!hari nie birthday someone yang jauh di mata dekat di hati iols ok..hehe..actually jauh pun tak de la jgk..dekat je ok..haha..birthday my aunt,Tina..

Another year has passed in your life,making you even wiser and stronger.Let your age not age your spirits dear aunt..wishing you many joyous years ahead..

Warm thoughts,happy times and pleasant memories are so much a part of you my favourite aunt!
and because you mean so much,i wish you an especially
HAPPY BIRTHDAY WITH LOVE !!!

special dedication and give from me:-

taddaaaaa..chocolate cake !!yummie !!haha

with lots of love,your nephew si Lebaq a.k.a Ijan...ngeee :D

Wassalam :P


bingkisan LyNn : ramai jgk birthday org-org yg dekat di hatiku jatuh bulan nie..


OhMyKerambit!!! OMK uols :P

Wrote by Lynn Easyanz at 1:39 AM 2 comments
Assalamualaikum,
seperti biasalah..mlm jer suka nk berblog walking..
sj tgk keletah dan kerenah blogger-blogger di luar sana..
mcm-mcm pe'el uols..ada yg friendly,gile2,funny,serious,macho,cun,gedik..mcm-mcmlah..
senyum jerlah sambil membacakan..then tersangkut dgn satu entry nie..tentang Kerambit..
haa..senjata yang cool lah bg i..plus sesuai utk wanita di luar sana sbb size yang kecil,ringan dan mudah dibawa kemana saje..OMK i'm so in love with it..and this is how it look :-
terasa senjata nie dan wanita sgt seksi uols..hihi..smart sgt..kan?kan?
more details about Kerambit :-
apa macam sekaraaaaaaang???best tak?best tak?
so sape nk present kat i satu?nk warna merah tau!hehe..boleh?
oklah..tu jer lah kali nie...good night uols;)

Wassalam!!


bingkisan LyNn : feeling-feeling Warrior Princess jap ahh..haha..

Monday, March 25, 2013

dia datang lagi...ohmy!!

Wrote by Lynn Easyanz at 7:50 PM 0 comments
Assalamualaikum,
Amacam semua?monday blues ada ok ka?
hekhek...i hari nie byk menerima panggilan..peergh means a bit busy lah jgk hari nie..
tp one of it is panggilan rezeki uols..syukur alhamdulillah and happy sangats kau!!..haha..
so plan hari nie or mulai skang..nak menghabis or menghargai masa-masa terluang yang ada nie dgn sebaik mungkin sebelum datangnya masa sibuk..antara 5 perkara yang perlu di rebut which is masa lapang sebelum sempit..haa..ok that it..intro jer tu..

Actually nak share dgn uols tentang antara rancangan favourite i..
OhMyEnglish season 2 dh nak dtg haa..smlm pukul 7.30 pm..dah mula tayang di sebalik tabir ok..
so just nk share dgn uols keterujaan i la dgn rancangan nie..yang besnya kali nie byk pelakon-pelakon 'fofular' uols..ahh..excited giler nk tgk kau..

and sbg tanda sokongan yang padu,i do my own promotion ..
jgn lupa saksikan 1st episode yang akan mula di tayang kan pada :-


happy watching and Wassalam :D


bingkisan LyNn : there's more excitement for sure ;-)

Sunday, March 24, 2013

bengang dgn Fear Factor Selebriti Malaysia !!!

Wrote by Lynn Easyanz at 1:33 AM 0 comments
Assalamualaikum,
Baru sudah tgk Fear Factor Selebriti Malaysia (FFSM).
So episode kali nie mmg tak blh tggu lama-lama lah nk update blog..wa stress beb!!stress!!stress kalau btollah Ajax kuar mlm nie,mmg pecah tv td wa sepak..haha..boleh?

sabar jelah Aaron Aziz..suspen btol!!tp mmg lega gila bila dia announce 'jumpa anda di episode akhir minggu depan' kat Ajak and Elfira...aaaghh!!!!oh my Aaron you such a good actor ma!!Elfira dh teruk nanges haa..sedih kot tgk Elfira nangis.bergenang jgk air mata i ok..tp control macho je ha..sedih tgk muka Ajak jgk..huwaa:((...

harapnye Ajak and Elfira dpt lah menang next week yer..tak tau knp mmg suka team diorg sbb antara team yg paling cool,tak pnah gaduh,tak stress,sokong each other,respect each other,kelakar plak tu ..mmg bestlah!very understanding team!!!


tp still tak puas hati dgn Aaron lagi nie wei..aaaarghh!!..haha..mmg pandai btol dia wat muka serious tuu haa..i love you Aaron!!eh tetiba kau..haha..dh kenapa..haha..

apa pun ALL THE BEST UTK SEMUA PESERTA di minggu terakhir minggu depan ok!!may the best win..uols plak,team mane menjadi favourite uols?ce citer..

Wassalam=P


bingkisan LyNn : tgk episode mlm nie mcm tgk drama sedih...wa nanges beb..huwaa...tu yg stress dgn Aaron Aziz giler mlm nie..mlm ni harap tido mimpi Aaron Aziz lah..eh..dh kenapa kau?marah ke suke nie haha..adoii confuse!!sume salah Aaron Aziz..i love you Aaron..eh silap lagi..ok2..dah..end!..haha:))


Friday, March 22, 2013

Segmen : Jom pilih hadiah

Wrote by Lynn Easyanz at 3:04 PM 8 comments
Assalamualaikum,
waahh..2 hari termasuk hari ni,dh 3 hari uols!!3 hari dh demam..hukhuk..hari ni baru berkesempatan nk berblog..actually last few days ade wat blog tour and tgk beberapa segmen yg menarik utk di join..tp since keadaan xmengizinkan i just go through jer..then sebaik jer on9 arinie ade plaks si comel mengajak join jgk that segmen so dgn rela hati dan xnak mengecewakan itu comel i join jgklah..hehe..thanks Miss Za sbb nak ajak i join maceh,maceh;-)

so ade yang interested tak?haa..tgk tajuk entry pun mau tak interested?gile kau..tak sempat hbs baca i tulis pun silap-silap dh klik itu banner and join..yer tak?haha..jarang-jarang skali org buat any contest yg boleh pilih hadiah yer tak?haha..so apa lagi?nk join?klik banner cute tu okay..

ha dan hadiah pilihan i plak..i want that LIP TINT (gile makeup kau..haha) and KEYCHAIN (kalau blh biarlah key chain yg ade mention about us the bloggers kan?kan?hehe)

herm..ha tu jer kot..slamat mencuba nasib uols!
Wassalam =D


bingkisan LyNn : cantiks cartoon kt banner tu kan?xde ke sape-sape nak wat banner guna muka i laks?nk gak feeling-feeling cute uols..ngee :D..


Wednesday, March 20, 2013

harta paling berharga

Wrote by Lynn Easyanz at 5:40 PM 0 comments
Assalamualikum,
sedang berfbwalking..pun boleh uols..tertarik dgn kata-kata nie
dan terasa sgtlah perlu untuk di kongsi dgn uols sbb kata-kata nie sgt-sgt btul..kadang,kita anak-anak tak sedar kita abaikan ibubapa kan..mulut sentiasa ckp sayang,duit sentiasa bagi,call selalu..tp believe it or not mmg kita abaikan diorg..diorg pun perlu and nakkan perhatian..mcm kita masa kanak-kanak jgk lah uols..

so i ckp peringatan utk diri sendiri..sbb kadang tu mmg tak sedar kita abaikan diorg..oh my:-(
alasan sentiasa,sibuk,kerja,tak cukup masa,penat dan mcm-mcm lagi..ada masa cuti hujung minggu plak alasan nk rehat,tak larat nk bwk diorg keluar,dh janji nk keluar dgn kawan,ada hal nk di buat..mcm-mcm beb..kalaulah boleh di putar masa semula,dulu byk masa bersama my family tp skang..huhu..:(

ada pulak tu yg membeza-bezakan antara ibu dan ayah..syg ibu lbh..ayah endah tak endah jer sbb?ayah garang sgt masa kecil,ayah tak pandai jaga hati kita,tak rapat dgn ayah,ayah slalu gaduh dgn mak..oh my..pls sedar sebelum terlambat uols..apa pun dia tetap ayah kita,tanpa dia tak dapat kita nikmat kehidupan sekarang nie ok (tetibe jd ustazah kau..pun boleh)..

apa pun ini sekadar ingatan bersama..utk semua..uols dan diri i sendiri...
SAYA RINDU AND SYG MY MAMA,ABAH;-)


bingkisan LyNn : i miss my big happy family so0o0 much!!super duper miss them all


Tuesday, March 19, 2013

manusia soleh biasa dgr..kucing soleh baca nie;-)

Wrote by Lynn Easyanz at 9:51 PM 2 comments
Assalamualaikum,peace be upon you ;-)
tetibe dwi bahasa kau..haha..ok,ok..back to main..
semua kita mesti suka kucing btol tak?plus,binatang kesayangan Nabi lagi kan..dlm beberapa hadis ada Nabi mengatakan bahawa kucing itu tidak najis malah di benarkan untuk berwudhu menggunakan air bekas minum kucing kerana dianggap suci..

haa..mcm i..kt rumah i tak yah ckp ler brapa ekor ada kan?byknye la rakyat..semak,riuh..tp bila tak tak de tu tak boleh la pulak..sunyi beb!rinduu!!huhu..sesekali terpaksa tinggal rumah atas urusan-urusan tertentu,mesti akan menanggung rindu di buatnya..hukhuk

mana tak rindunya..ape je i buat mesti nak di kacau haa..
tgk tv,di kacaunye,tido di kacaunye,nak berblog pun dikacaunye haa!!
dan yg paling tak tahan tu di kacau waktu yg mcm nie ha :-

antara aktiviti kegemaran anaks-anaksku,mengacau ketika solat and this is while i'm waiting for my Isyak.
hye,my name is Puss
marah bila di halau,digigitnye kaki kita
sudahnye ada yang cemburukan si Puss..itulah Ginie..hehe..

ini yang di katakan kucing soleh..hehe..actually yang special tentang Puss nie adalah sbb we share our birthday !!!..hehe..so sgtlah specialkan..so this year blh celebrate same-same yer Puss..so far i ada Boyot,Puss,Bejo,Ginie,Midnight,Shadow,Sunway,Boyot Jr and Pillow(tp Pillow ada rasa mcm nk tukar ke Mueeza sempena nama kucing Nabi Muhammad s.a.w)..haa..meriah tak?Puss and Bejo ler sama birthday dgn i tp Puss lbh manja ;-)..umor tak sampai setahun pun lagi ha..

ok tu sajelah nk share dgn uols kali nie..so sayangilah kucing anda..tibe-tibe kau..haha..
bkn i jer pesan tau..Nabi pun pesan,sygilah kucing sepertimana beliau menyayangi keluarga sendiri.
happy reading uols and Wassalam!!


bingkisan LyNn : tp tak di nafikan,ada jgk makhluk yg kononnya takut kucing nie..ergh..so0o0 ANNOYING!!dush!!

Monday, March 18, 2013

happy,poket pun happy

Wrote by Lynn Easyanz at 3:18 PM 0 comments
Assalamualaikum,
Lately mcm kurang berkesempatan berblog..terasa diri sibuk sangat..penuh dgn aktiviti dan kerja yang perlu di uruskan..bila weekend busy cara weekend..tp syukur..rezeki Allah nk bagi takkan nk merungut plaks kan?happy lagi ada la..

Actually i cuba bergiat secara kecil-kecilan atau secara slow la dengan perniagaan..tp tak sangka mcm rezeki  menjadi-jadi pulak..betullah kata nabi,9/10 rezeki kita ada pada perniagaan uols;-)..so far i buat secara sambilan jer dulu demi mencari rezeki lebih..hehe..i suke pada beauty produk..so that's why i byk memberi atau menyediakan produk-produk kecantikan uols..suke mak..haha..mcm satu kepuasanlah..bila customer suka,i jd lg suka haa..sape tak suka tgk benda cantikkan?lumrah alam..yang cantikk mmg suka di lihat


tp ade jgk i selitkan produk-produk berunsur technology..bkn apa..bila start berniaga,family mcm memberi sokongan yang sgt kuat..abg,ayah,mak..semualah..siap ada yang sponsor modal uols..alhamdulillah...hey cerita je xbest uols..nk tau ke ape business yang i buat secara sambilan skang? jom la tgk SINI..to all bloggers,jgn lupa follow web baru i tu jgk yer..support tau..kita saling 'menyapport'..(bahasa ape kau ni Lynn oi?)..sayang uols!!mmmuah..hehe..boleh?bodek awal-awal..haha..


Wassalam uols =D


bingkisan LyNn : bila dh start berbusiness nie mcm seronok plaks..byk berjalan,busy memanjang,dpt kepuasan..ishk..mmg bestlah uols;-)

Friday, March 15, 2013

INSECURE WOMAN

Wrote by Lynn Easyanz at 6:10 PM 0 comments
Assalamualaikum,
Suddenly rasa nk berkongsi perasaan wanita bujang atau single mcm i ni ha..
i ada sorg kawan yg mmg dh lama gila pendam jer perasaan nie ha dgn sikap insecure dia.
For ur info,she's married ok..yang bikin panas sgt..i tak blh tgur dia something yg relate dgn family lah..anak ke,laki dia ker..haish..confirm nk sentap tak menentu..tegur husband dia,sentap dh mcm i nk rampas husband  dia haa..org puji ur husband handsome kot!you should proud of it la..aiya ini pompuan..kalau you feel insecure,tgk diri sendiri balik la!dh kawen jgn selebeh jer,kawen bkn satu tiket,berhiaslah utk suami,nie tak,nk salahkan org luar..dia sgt rasa insecure bila bercakap dgn i...i can feel it dear!why??!!..itu yg buat i plaks hangin jer kalau borak dgn dia..dgn kwn sendiri pun sanggup nk masam muka ke?hello u know me right..tak yah kata husband la,kalau boyfriend org pun i tak lalu dh laa..eee!!..sgt annoying la..(actually husband dia tak de la handsome pun!dh nama nk amik hati kan..so?)
ok itu satu hal..bila di tegur soal anak-anak plaks,dh bangga diri tggi hidung kalah Everest ha, dh mcm dia sorg ada anak dlm dunia nie..canang satu dunia mcm mana punya susah dia jaga anak,tak menang tangan,tak cukup masa,tak larat,letih and bla,bla..hey..sedar atau tak,itu dh jadi satu keluhan beb..Tuhan dh bagi,kau mengeluh pulak..kang di ambilnya blk baru tau..seriously menyampah and tak rasa bangga pun dgn you beb..malah simpati sgt dgn your situation.

next,lately tgk dia rajin plaks nk berbusiness online..
for sure la i tak beli apa-apa brg dr dia kan since dh tau perubahan hormon yg mendadak pada dia sejak dh kawen nie..tp ade gak tgk status-status dia terpampang kat wall i..and baca lah feedback dr org-org yg berminat..pity them lah..dh nk menjual,kenalah flexible..kenalah give and take..ni customer tak leh tanye..tanye pun nk di marahnya...angin satu badan..what the hack kawan i sorg nie???aiyoo...

sedih actually kawan yg kita knal suddenly jd someone yg sgt kita tak kenal..
dulu easy going skang??mls ckp lah..

point is,i nk tnya lah di sini..adakah benda ni normal?perempuan yg dh kawen mmg mcm nie ker?i ade ramai jer kawan yang dh kawen..tp dia ni sorg je lah yg sgt annoying.i sgt kesian,simpati and menyampah kat dia ..hanya perasaan tu yang ada dlm diri setiap kali tgk dia skang nie..don't know why..ape komen uols kalau ade kawan uols yg mcm nie?

Wassalam!!


bingkisan LyNn : oh damn!dh jd entry mengumpat plaks..sorry uols but i have to express my ketidakpuasan hati..(ok cantik bahasa kau kan Lynn..'Lynnkup'..haha)


Underwater baby..AMAZING!!

Wrote by Lynn Easyanz at 12:39 PM 4 comments
Assalamualaikum,
Salam Jumaat uols..hari nie biasanye yg keje pun tak rasa mcm keje dh pun ha..it's Friday Night yaw!!..boleh gitu?hehe..so termasuklah i ...tahap malas membuat kerja dh menguasai diri jadinya...berblog ajelah..
Plan utk mlm nie dh ade uols..nk gi swimming apa lg..hehe..hey cerita pasal swimming nie..kalau di kalangan kita nie mmg jarang-jarang sekali dgr underwater baby kan?kanak-kanak atau bayi yg boleh berenang atau bermain bawah air..btol tak?kalau luar negara,itu dah jadi antara satu kemestian untuk mengajar anak-anak mereka berenang sejak kecil lagi..am i right uols?

Tapi..ada jgk tau di negara kita nie underwater baby..haa..tgk video bawah nie :-


Anak SMS blajar berenang uols!!haa..bgskan dia?awal-awal dah biasakan baby dia dgn air..haruslah..

swimming bkn la sbb suka-suka jer uols..di samping ianya utk kesihatan dan kecergasan tubuh badan ia jgk adalah antara sunnah Nabi.. 

Rasulullah SAW bersabda, “Ajarilah anak-anak kamu berkuda, berenang dan memanah”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Riadah sukan cara Rasulullah (saw) ok..so lepas nie nk gi archery laks kat Sunway Piramid,Subang Jaya..jom sape nk join!hehe..kuda plak?later kot..takut!!..haha..boleh?Kuda pun kat Putrajaya ade ha uols..so blh la..lps swim gi blajar kuda plaks..mau?haha..tamak kau..

so Jue,bile blh swim bersama?jom ler!we gonna have fun ok..silap-silap kang tak nak kuar dari kolam dah ha..hehe..

ok itu aje untuk entry kali nie..and uols plaks..ape plan hujung minggu ini?slamat berhujung minggu uols!!
Wassalam =D


bingkisan LyNn : berenang pun boleh buat diri kita menjadi berani selain dapat menguasai air uols..hebat  kan?


Thursday, March 14, 2013

to ALL BLOGGER =(

Wrote by Lynn Easyanz at 1:44 AM 7 comments
Assalamualaikum,
Entry kali ni just to say SORRY sbb i didn't realize all comment that coming to me in last few days due to some technical issue and only tonight i do realize all that..so..I AM SO,SO,SORRY uols..done reply all comment and sempat menjengah ke blog-blog uols jgk..hah..blogger pun tak kurang hebatnya kau..handsome,comel,cantiks..terasa kerdil sungguh diri ini..huhuh..

rajin sungguh melawat blog karatsku ini...
thanks yg tak terhingga..billion million thanks...cukup?heheh..
erm..maafkan kite tak uols?

ok tu jer..just take care and keep in tounch uols!!

Wassalam :D


bingkisan LyNn : ape nak jadilah dgn i nie kan..jgn marah uols!!

Wednesday, March 13, 2013

Less is BETTER

Wrote by Lynn Easyanz at 5:02 PM 0 comments
Assalamualaikum,
eheh..actually tak de yg menarik pun entry kali nie just nak share dgn uols my basic makeup kalau i nak keluar in hurry...(adoi..makin teruk bahasa kau Lynn..haha..)

haa..so my basic ok..means perkara wajib kena ade kat muka..BB cream,foundation and loose powder..tadaaa...siap..look natural and tertutuplah sgala parut and whatever yg harus di tutup..muka pun tak de la nampak kusam jer haa..

normally i pakai BB cream dari elianto..utk oil control since i ni oily skin so kena particular skit bab memilih makeup nie and so far elianto ok!then foundation i choose cream foundation from Naturactor..a combination with elianto BB cream sgtlah awesome uols!and last loose powder juga dari elianto and yet still for oil control..to those yg muka berminyak mcm i,is highly recomended ok..(tips:yg muka berminyak elakkan pakai compact powder ok!sgt tak sesuai..uols should try this combination)


ok tu lah my basic makeup..i memilih utk kelihatan simple and more natural ..so mmg simple jer the way i makeup and utk menambahkan sedikit lagi seri di wajah(haa..amik kau ayat skema)..i akan tmbahkan sedikit lipstick,eyeliner and blusher..(mascara sometimes since i prefer to wear waterproof mascara instead of washable so it is difficult to wash kalau nk solat kan..so mascara only certain time,u know what i mean kan..during full moon only,ahaks!)
most of my makeup are from elianto..only my blusher from MAC,lipstick from Fanbo and mascara from Maybeline..yg lain mmg keluarga Elianto uols..hehe..Elianto is suitable for Asia skin like us ok..uols should try;-)

so itu jer nk share kali nie..happy trying ok and anything sharelah di sini yer..nk jgk tau feedback dr uols yg mencuba..
Wassalam :P


bingkisan LyNn : tak perlu berhabisan semata-mata utk cantik..sometimes less is better btul tak?


Monday, March 11, 2013

Keajaiban Allah maka lahir lah....

Wrote by Lynn Easyanz at 1:39 AM 0 comments
Assalamualaikum..
ALLAH SELAMATKAN KAMU,ALLAH SELAMATKAN KAMU....ALLAH SELAMATKAN SYAH AND RINIE..ALLAH SELAMATKAN KAMU!!!!BRAVO!BRAVO!!CLAP,CLAP..

Ha..entry kali nie khas i tujukan to one of my classmate masa degree dulu..SYAHRINA SHAWALLUDIN..hey..why i buat utk dia nie?hello i ramai je kawan lagi ha..tp tak de pun i wat entry tiap kali birthday diorg.why ha?why Lynn?dh kenapa kau?

haaaa!!!WHY?sbb minah ni special skit..ape yg special?haaa!!!kami serupa..we are twins uols!!..ha dunia kami berbeza..eh,eh..bukan i kembar dgn dia..i means..we both ada kembar but she's identical while i am not.kembarnya bernama SYAHRINI SHAWALLUDIN..hidup sbg seorg kembar nie,menarik tau..kami tak pernah sunyi dari awal lagi..kalau org lain baru masuk sekolah,diam,tak de kawan,ape wat pun sorg-sorg jer..tp kami tak..sentiasa berteman uols..alhamdulillah..kurniaan Allah..syukur..hebatkan?2 in 1..skali kuar dua haa..masyaAllah..ajaibnya kuasa Allah..

so..HAPPY BIRTHDAY beb!jangan lupa aku beb..kawan baru di jaga,kawan lama di lupa jgn gitu..haha..terbermadah pulak tetibe.. and on this special day,i wish you all the very best,all the joy you can ever have and may you be blessed abundantly today,tomorrow and the days to come itu yg paling penting ok..ermm,may you have a fantastic birthday and many more to come beb!!HAPPY,HAPPY,HAPPY BIRTHDAY BOTH OF YOU OK!!


Syah bersama kembarnya..hehe=)

Wassalam =P




bingkisan LyNn : There is no "I" in team but there is in BIRTHDAY,so make it all about you my dear SYAHRINA SHAWALLUDIN..haaaa...katanyee...hahaha



Sunday, March 10, 2013

Kisah Benar yg menyentuh hati =(

Wrote by Lynn Easyanz at 9:24 AM 0 comments
Assalamualaikum,
Good morning..hari bgn seawal pagi nak uruskan baaaayank hal..dh ler smlm tido hampir pukul 5 pagi..huhu..

So bangun jer,sementara tggu appointment pukul 11.pagi kang,i on facebook and tertarik dgn satu artikel yg yang telah di share oleh seorang blogger nie..hurm..sayu hati..thanks to Kifli Mally sbb share yer..Jom uols,baca kisah nie :-

KISAH BENAR

MESTI BACA : " DETIK2 TERAKHIR SITI HAJAR "

( jangan MENANGIS baca kisah ini )

6 Jan 2013 (Ahad)
Kami dapat panggilan telefon mengatakan Hajar kemalangan. Segera bergegas ke Hospital Besar Melaka. Ramai pelajar UTEM sedia menunggu berita kemalangan itu.

7 Jan 2013 (Isnin)
Hajar dimasukkan ke wad ICU Mawar. Pegawai HEPA UTEM mula membuat lawatan.Doktor mencadangkan pembedahan segera dilakukan. Masalah kewangan mula berbangkit, wang kami tidak mencukupi’

8 Jan 2013 (Selasa)
Gerakan mengumpul derma utk pembedahan Hajar berjalan lancar. Pembedahan dilakukan pada pukul 1 tengahari. Pukul 6 ptg, pembedahan selesai.

9 Jan 2013 (Rabu)
Kesihatan Hajar baik sebelah pagi tapi merosot sedikit menjelang petang. Tekanan darah mula turun, lalu ubat untuk menaikkan tekanan darah segera diberikan. Muka dan badan mula sembab sebab dah 2 hari hanya drip air tanpa makanan. Sebelah petang, susu disalurkan ke perutnya melalui tiub. Walaupun tulang belakang telah di betulkan kedudukannya, saraf tunjang tetap telah tercedera dan kita menunggu dan berharap kekuasaan Allah Ke atas Hajar berkat doa semua sahabat di dalam dan di luar negara.

10 Jan 2013(Khamis)
Selepas Subuh tadi, kami lawat dia dan bacakan ayat2 suci dan syifa’. Dia tenang je.Kami berbual. Memang dia tak gelak tapi matanya lebih bermaya. Kami ceritakan tentang kawan2 yang datang, yang berkirim salam dan sebagainya. Memang dia tak dapat lawan bergurau, ketawa besar macam biasa tapi dia dengar kami tu pun dah cukup. Langsung tak tunjuk airmata pada dia. Kami usap tangannya, usap pipi dan dahi berkali2 dan bercakap dengan nada yang ceria juga. Tak boleh nak pandang dia dengan mata sayu, cakap dengan suara sebak..tak boleh. Kalau kita positif, kita ceria, aura kita berpindah kepadanya.

Ramai yang bersimpati dengannya lalu mencadangkan pelbagai bentuk rawatan pemulihan. Ada yang mencadangkan pergi kepada sekian-sekian dukun patah jika Hajar telah keluar dari Hospital nanti. Ada juga peniaga air yang menawarkan sebotol air pada harga RM25, dan menjanjikan penyembuhan dalam 10 minit sahaja. Hajar senyum . Pesannya, dia tidak mahu apa-apa rawatan yang menggunakan perantaraan jin dan hanya mahukan perubatan Islam. Dia rela lumpuh seumur hidup atau sanggup mati, asalkan tidak mensyirikkan Allah.

11 Jan 2013 (Jumaat)
Doktor dah benarkan makan bubur. Kami sudukan dengan sup ayam, sup sayur, ikan dan buah2an. Minum air zam zam pakai straw. Memang haus betul dia. Berkat air terbaik di atas mukabumi, dia segera nampak bertenaga. Menitis airmata sahabat2 melihat dia telah makan. Berebut2 mereka nak tolong layan Hajar. Suasana ceria berlanjutan dengan cerita2 lucu mereka.
Solat Hajat dilakukan di merata tempat dari sebelah malam hingga ke siangnya.UTeM sendiri menganjurkan solat hajat di Masjid, melibatkan kerjasama BADAR dan Majlis Perwakilan Pelajar .

Lawatan Naib Canselor, memberikan suntikan semangat luarbiasa kepada Hajar. Dia ingin sembuh. Dia ingin kembali belajar. Dan dia dijanjikan pelbagai kemudahan pembelajaran jika dia sihat dan masih berminat menuntut ilmu.
Sedikit jangkitan kuman mula dikesan di paru-paru menyebabkan pernafasannya tidak stabil.

12 Jan 2013 (Sabtu)
Doa dan kata-kata peransang tak henti2 masuk ke telefon untuk memberi semangat kepada Hajar. Kami perlu kuatkan pernafasannya. Latihan pernafasan mula diberikan supaya oksigen banyak masuk ke badan dan dia dapat melawan kuman2 yang datang menyerang. Hasilnya, kedua dua tangan dah boleh diangkat tinggi. Selepas ini, kami nak teruskan dengan latihan menggenggam. Semua ini menyakitkan, kerana itu motivasi dari sahabat2 amat diperlukan. Peranan saya sebagai ibu adalah untuk mengukuhkan keimanannya dan meletakkan pergantungan harapan sepenuhnya pada Allah.
Sebelah petangnya, Hajar di keluarkan dari ICU Mawar dan diletakkan di wad D3.

13 Jan 2013(Ahad)
Akhirnya berbekalkan sedikit kekuatan yang diberi oleh Allah, saya terangkan situasi sebenar, kesan kemalangan itu kepada Hajar. The whole truth. Dan sebagai hambanya yang patuh, dia Redha dengan apa saja Qada dan QadarNYA. Pendapat doktor itu berdasarkan pengetahuan manusia. Yang mana ia hanya ibarat setitik air di lautan yang luas. Terlalu kecil kemampuan manusia berbanding dengan kekuasaan Allah itu sendiri. Baginya hidup mesti diteruskan, ada banyak lagi nikmat tuhan yang sedang dinikmatinya. NIKMAT TUHAN YANG MANAKAH YANG KAMU DUSTAKAN?
Setiap hari Allah menuntut perjanjian kita dengannya sebelum kita dilahirkan. Iaitu untuk mengakui DIA itulah tuhan kita yang layak disembah. Dia yang maha berkuasa, yang memiliki segala2nya. Sedang kita inilah si fakir yang tak punya apa2…dan sentiasa meminta2 darinya. Kalau dah lidah kita mengakui Allah itu maha berkuasa, maka ikrarkan pula dihati..yang DIA mampu mengubah nasib Hajar lantas menyembuhkannya sekalipun.

Tiada rahsia lagi. Dia dah tahu dirinya lumpuh sementara. Dah tahu situasi tulang belakangnya, saraf tunjangnya yang cedera dan juga pembedahan yang telah dilaluinya. Tanpa setitik airmata, tanpa keluhan, tanpa menyesali nasib, tanpa mematahkan semangatnya untuk terus hidup, katanya kalau mak dan ayah boleh redha, dia juga akan redha. Banyak lagi tanggungjawab untuk digalas, ramai lagi diluar sana yang perlukan bimbingan dan kerana Allah masih selamatkannya, dia akan bersyukur. Pasti ada hikmahnya.

Malam itu, sedang saya membacakan ayat-ayat suci kepadanya, dia kata
“Mak dengar tak tu? Suara seruan tu?”
Saya terdengar seruan bersahut-sahutan dua atau tiga kali dari arah yang tak pasti.
“Orang azan kot” tingkah saya.
Dia jawab “mana pulak, azan mana ada SUBHANALLAH.. orang tu sebut SUBHANALLAH berkali2. Akak dengar, Cuba tengok jam, bukan masa azan, kan?.”akuinya penuh jujur.
Saya rasa berdebar, “Selalu ke akak dengar?”
“Selalu gak, entah siapa lah yang jerit tu gaknya…” jawabnya naif’

14Jan 2013 (Isnin)
Sebelah siang Hajar demam. Batuk2 Kecil, Menjelang maghrib, cuaca sejuk, batuk makin memberat. Demam semakin tinggi mencecah 39C. Selsema, kahak tersumbat di saluran kerongkong dan belakang hidung. Hajar semakin lemah. Apabila pernafasan tersekat,Hajar menggelepar mencari nafas. Doktor segera bertindak bila kami menjerit meminta bantuan kecemasan diberikan dengan menyedut kahak menggunakan mesin penyedut. Tiup dimasukkan ke saluran kerongkong dan saluran hidung. Prosedur yang menyakitkan dan tidak selesa. Tapi masih tak banyak membantu, selsema mengalir lagi, dan kesejukan malam menyebabkan hidung tersumbat semula. Kami disuruh keluar semasa bantuan kecemasan itu. Keadaan agak membimbangkan. Kami berdua berusaha menolong dengan membacakan ayat2 suci dan zikir2. Menjelang tengah malam barulah dia bernafas selesa dan tidak mencungap cungap lagi. Keletihan yg teramat sangat..tetapi bersyukur terselamat dr situasi bahaya. Stabil.

Bila dah tenang, Hajar bercerita semula, semasa doktor membantunya dan kami memohon bantuan Allah, pertolongan tersebut telah datang. Bagaimana? Secara tiba2 dia sendawa berkali kali. Dan setiap kali angin sendawa itu keluar, terasa hidung yg tersumbat tidak tersumbat lagi dan dia boleh bernafas dgn selesa. Kemudian, dia terasa mukanya dipercikkan air 3 kali. Air yang sgt sejuk dan selesa. Dia yang sedang demam panas dan terasa muka berbahang, tetiba rasa sangat selesa dan demam mula menurun. SUBHANALLAH.

Hari dah jauh malam, suami saya nak pulang menjaga anak2 yang lain di rumah. Suami beritahu Hajar, dengan cepat dia jawab “Ayah percaya Allah tak?”jawab suami”Percaya”.
Tambah Hajar lagi, “Kalau percaya pada Allah, ayah baliklah..Allah ada jaga akak kat sini.”
Sesekali dia tersenyum manis.
Kami tanyakan "kenapa senyum?”
Dia jawab…"Ada bau wangi sangat”.
"Selalu ke akak terbau macam tu?”
Jawabnya, “Kadang2 aje, kadang2 masa nurse datang, kadang2 waktu sahabat ziarah”
Hati kami mula rasa sesuatu. Suami saya tak jadi balik. Kami berdua tertidur kepenatan menemani dia malam tu. Dipihak dia pula, terasa sangat aman dan damai. Malam yg sejuk dirasakan nyaman. Langsung tak rasa lapar dan dahaga. Menurutnya, sepanjang malam, dia memerhatikan kami berdua tidur dan mensyukuri apa saja nikmat yang sedang dinikmatinya.

15 Jan 2013 (Selasa)
Sebelah pagi Hajar masih tak bermaya. Semakin naik matahari, hidung semakin kurang tersumbat dan kesihatan mula beransur baik. Perjuangan untuk hidup diteruskan lagi. Bila demam berkurangan, Hajar akan kembali ceria, makannya akan berselera, makan pudding, bubur, sup ayam dan buah2an.. Rakan2 pun gembira melayan kerenah dia. Bila dia sebut teringin makan pisang…tetiba ada saja tetamu yang bawakan. Dia duduk tapi kepalanya agak senget - masih tak boleh kawal gerakan kepala. Spontan dia kata, “Kalau ade bantal kecil, boleh letak kat leher” lalu Allah perkenankan hajatnya. Bantal yang diidamkan dibawa oleh sahabat yang prihatin pada hari yang sama hajatnya diutarakan. (KUN FAYAKUN)

Tekak Hajar masih terasa sakit – perit. Mungkin sebab guna tiub penyedut kahak sebelumnya. Jadi ubat demamnya perlu dihancurkan dan dijadikan larutan. Saya bancuhkan paracetamol dengan sedikit air zam zam. “Akak, ingat ye, ubat ni alat je, Allah yang menyembuhkan” Dia angguk. Ubat di sudukan ke mulutnya. Pahit. Kecil matanya. Segera saya berikan air zam zam untuk diminum. Lepas itu dia tanya, “Air ape tadi?”. “Ehh..air zam zam lah, mana ade bagi air lain.” Dia senyum lagi. Saya tertanya2. Dia kata “Allah tolong akak, ubat tu memang pahit, tapi bila minum air zam zam tu, rasa macam air tu manis, ia basuh semua rasa pahit dilidah akak, Esok mak cubalah” Macam mana ni….nak percaya tak?

Malamnya, dia kena makan ubat lagi. Tanpa gentar, dia menelan ubat pahit tu dan tinggalkan sedikit untuk saya. Nekad untuk menyampaikan dakwah, saya telan baki ubat itu. Memang pahit. Dan bila air zam zam diminum, rasa pahit itu hilang tak berbekas. Seperti lumpur di lantai yang tertanggal semuanya bila air disiram kepadanya.
Kemudian dia mula bertanya bagaimana dia nak solat dalam keadaannya seperti itu. Saya terkedu. Telefon terus saya capai, meminta bantuan ilmu dari rakan2 yang lebih arif. Dan seperti dijangka, apa yang dimintanya, mudah benar utk Allah tunaikan. Ade saja sahabat yang prihatin dan sudi menolong.

Bila Doktor pelatih datang untuk mengambil sampel darah, Hajar menangis. “Akak dah lemah, makan pun tak seberapa, mana nak ada darah banyak. Doktor asyik ambil darah..tangan doktor tu besar,kematu, tak sensitive. Tangan akak kecil, Sakit tau ditampar2 tangan akak, dicubit2…dah tak jumpa urat darah tu, tak yah lah ambil darah. Akak tak nak doktor tu lagi”. Sayu hati mendengar rintihannya, tapi macamana? Mana boleh pilih2 doktor. Tapi Allah maha mendengar, esoknya doktor lain pula mengambilalih.

16 Jan 2013(Rabu)
Usai solat subuh, saya dapati Hajar mengadu sakit perut. Macam kembung. Perut mula membengkak dan bergerak2. Saya sapukan sedikit minyak angin dan bacakan rukyah. Dia terasa nak muntah. Ya memang.. dia betul betul muntah. Berlambak2 muntah air hijau keluar dari mulutnya. Kami beri air zam zam kerana muntah tersebut memahitkan tekak. Tapi muntah berterusan…lagi…. lagi… dan lagi…”Akak tak nak pelawat hari ni”. Dan tengahari itu, memang takada pelawat yang datang.

Menjelang maghrib, dia suruh ayahnya solat. Kemudian saya pula disuruh solat. Saya katakan, “nanti siapa nak tolong bersihkan muntah? Mak solat lewat sikitlah…Dia jawab “Allah ada, Allah boleh bantu akak.” Terkedu. Saya pun tinggalkn dia untuk solat. Ayahnya pula pergi menjemput adiknya di Malacca Central. Selesai solat, saya dapati nurse sedang membersihkan Hajar. Bajunya yg terkena muntah digantikan. Kemudian dia kata, “Haa..kan betul akak cakap, Allah ada bantu akak. Mak pergi je, akak muntah, tapi nurse yg sedang rawat makcik kat sebelah tu ternampak akak muntah dan dia datang bantu.

Sepanjang malam, adik Hajar, Nabilah, saya dan suami saya hanya menadahkan kain menahan muntah hajar. Muntah…minum lagi…dan kemudian muntah semula. Bila reda sedikit, kami mula berbicara. “Akak, Nampak gayanya macam perut akak dah tak terima lagi air yang kami beri. Mungkin rezeki minuman akak dah habis. Mak bagi air untuk basah tekak je, tapi untuk menghilangkan dahaga, akak mohonlah rezeki dari Allah.

Ayahnya pula kata “Akak, kalau akak dipanjangkan usia, ayah akan belikan computer yg lebih ringan untuk akak, sesuai dgn kemampuan akak menggunakannya. Tapi kalau usia akak tak panjang, akak jangan sedih sebab akak akan dapat syahid dunia. Pujuk ayah lagi, “Akak, bila dajjal keluar nanti, orang2 yang beriman takkan dapat bekalan makanan sebab tak mahu sembah dajjal. Mereka akan berzikir sahaja, dan Allah cukupkan rezeki mereka. Mereka tak rasa lapar dan dahaga, Akak zikirlah ye”. Angguk.

Walaupun perbualan itu amat menyentuh hati, tapi masih tak mampu menggugurkan air matanya. Dia kata” Kalau mak dan ayah dah redha, takde sebab untuk akak tak redha. Kalau Allah izinkan akak hidup lagi, walau mcmana pun rupa akak waktu tu, akak akan berdakwah untuk beritahu orang tentang adanya pertolongan Allah, besarnya kekuasaan Allah. Mak tulis ye, biar tak lupa . Nanti akak sendiri yang akan ceritakan. Tapi kalau umur akak tak panjang, emak ceritakanlah bagi pihak akak”

Untuk adik2nya, dipesankan agar ubah penampilan berpakaian. Untuk rakan2, dia minta maaf dan memberikan kemaafannya kepada mereka. Adik2 dipujuk agar pakai jubah2 dan tudung dia yang banyak. Dia turut beritahu minta digantikan puasanya dan uruskan solat yg tertinggal sepanjang dia berada dihospital tu. Ada beberapa hutang kecilnya minta dilunaskan.

Kami tanya lagi. “ susah ke rasanya nak muntah tu tadi?” Jawabnya, “Taklah, senang je, Allah tolong.” “Tolong macamana?” tambahnya “Dah badan akak tak boleh keluarkan air2 kotor tu dgn cara biasa, Allah tolong keluarkan melalui muntah. Tak susah pun, rasa macam meludah je” MASYA ALLAH. Hajar sentiasa kaitkan apa saja yang dialaminya dengan Allah. Sentiasa berbaik sangka Allah menolongnya. Benarlah seperti hadis qudsi, Allah bertindak mengikut sangkaan hamba terhadapNYA. Jika kita yakin Allah menolong kita, maka Allah akan tolong.
Keputusan Xray menunjukkan perut dan usus besar membengkak teruk.

17 Jan 2013(Khamis)
Situasi kritikal. Tak mahu pelawat lagi. Doktor sedang cuba menyelamatkan . Perut membengkak terus. Usus besar tidak menyalurkan najis dengan sempurna. Menurut doktor semuanya ada kaitan dengan saraf tunjang yang gagal menghantar arahan ke anggota badan. Ultrasound pula diambil. Hajar tenang. Berserah pada Allah menentukan yang terbaik untuknya.

Selepas waktu melawat tengahari, demam memburuk semula. Perut yang membengkak menyukarkan pernafasan. Doktor mula gelisah. Satu tiub dimasukkan ke perut melalui hidung bagi menyedut cairan di dalam perut. Lebih 1Liter cairan dikeluarkan. Hajar diarahkan berpuasa sehingga punca pembengkakan itu diketahui.

Demam lagi. Saya sudukan juga tiga sudu air zam zam ke mulutnya dari masa ke semasa.
“Akak, jgn bimbang, kita orang Islam dah dilatih berpuasa. Redha ya .. mak bagi air zam zam ni hanya utk basah tekak, memang tak sempat sampai ke perut pun ia akan kering sendiri. Mintalah Allah hilangkan dahaga akak” .
Dalam keletihan beliau jawab, “beratnya dugaan Allah ni , mak..” “memanglah…kan syurga Allah tu mahal harganya…sabar ya.. Nabi Ayub dulu pun diuji dengan berat” Dia angguk.. Doktor pasang drip…Dalam hati, saya tak putus2 membacakan ayat2 suci dan selawat untuk menolong beliau melalui kesukaran itu.

Menjelang asar, Hajar mula rasa bahang. Dia minta dimandikan. Panasnya kuat dibahagian dada. Dan terasa semua badan sakit2. Saya terdiam. Saya rasa, dia dah mula nak nazak. Waktu tu saya berdiri membelakangkan tingkap. Dia suruh saya beralih kedudukan. Dia nak pandang keluar tingkap. Saya tanya, nak tengok apa? Katanya : nak tengok Allah. Saya terkedu lagi. Katanya :
"Allah marah sebab tak dakwah sungguh2. Tak mahu cari jalan lain, bila dakwah terhalang.”
Saya jawab “Mintalah ampun dan banyakkan beristigfar pada Allah,”
Hajar Angguk. Tak lama lepas tu, dia kata, matanya dah mula kabur. Saya membisikkan agar dia terus mengingati Allah. Angguk. Dalam termengah2 dia berkata
"mak, izinkan akak pergi dulu, tapi akak tak nampak jalan”
"Ya, mak izinkan, mak doakan agar Rasulullah datang tunjukkan jalannya. Sekali lagi dia mengejutkan saya, bila dia kata dia dah tak boleh nampak, lalu bola matanya bergerak ke atas. Segera saya talkinkan berulang kali. Doktor dan nurse mula berkejar datang nak menyelamatkan. Saya disuruh keluar. Mereka mula memasang topeng oksigen,dan menaikkan tekanan darah.

Hati saya dah sebu. Saya tahu tadi tu Hajar dah nazak. Persiapan dibuat utk pindahkan Hajar ke ICU semula. Waktu maghrib tu, kami berkejar kejaran tolak katil Hajar ke ICU okid.

Hajar segera dibius dan getah saluran pernafasan dipasang ke mulutnya. Mesin pernafasan mengambilalih proses pernafasan. Itulah kali terakhir untuk dia berkata kata kerana selepas itu dia terus ditidurkan dan tak bangun2 lagi.

18 Jan 2013 (Jumaat)
Kami dimaklumkan ada air yang banyak diluar perut dan sekitar usus. Dikhuatiri usus Hajar telah bocor. Menjelang waktu azan zohor, untuk solat jumaat, jantung Hajar berhenti berdenyut. Doktor segera melakukan CPR. (Satu. Dua, Tiga, Empat, ……)saya nampak prosedur tu dr luar cermin biliknya. Hati saya terguris teruk…cpr dilakukan di dada, betul2 di atas kawasan pembedahan tulang belakangnya. Kalau dia selamat sekalipun, apa nasib tulang belakang tu, kan baru je lepas dibedah.
Walaupun jantung dapat digerakkan kembali, namun jantung Hajar hanya bekerja 1% sementara mesin pernafasan yg bekerja lagi 99%. Hakikatnya carta pernafasan di paparan skrin tu terasa semacam gimik.

19 Jan 2013 (sabtu)
Doktor pakar usus mengesahkan usus Hajar bocor dan perlukan tembukan kecil diperut untuk mengesahkan teori beliau. Sekiranya benar, pembedahan yang lebih besar diperlukan utk memotong usus yang bocor itu dan mencantumkan semula. Serentak dengan itu, kami diberi borang kebenaran pembedahan untuk ditandatangani. Semuanya atas nama nak menyelamatkan nyawa Hajar. Kami buntu. Suami meminta tempuh untuk bertenang dan berfikir. Kami perlu solat. Kami perlu berfikir dengan tenang. Kami mohon pertolongan melalui pertolongan Allah. Pukul 2 pagi, kami dipanggil semula. Terdesak, kami benarkan tembukan dilakukan diperut. Hanya pada Allah kami bermohon pertolongan dan petunjuk.

Belumpun sempat selesai pembedahan kecil itu, seorang lagi doktor memanggil kami. Berita besar yang disampaikan, buah pinggang Hajar tidak berfungsi sepenuhnya atau lebih tepat lagi..dah rosak dan perlukan dialysis darah. Hajar takkan boleh bertahan kalau darahnya tak dicuci kerana toksin dalam tubuh akan meningkat dan meracuni organ2 yang lain. Terdiam. Bermimpikah kami? Lepas satu, satu, organ badannya merosak. Namun begitu, dialysis tidak boleh dilakukan dengan selamat kerana keadaaan Hajar yang tidak stabil. Jantungnya dah pernah berhenti, dan boleh berhenti lagi semasa dialysis. Darahnya dah terlalu cair..dah lama tak makan. Pendarahan juga boleh berlaku kerana tekanan darah yang rendah. Jadi apa yang boleh kami perbuat? Sesudah berbincang, kami ambil keputusan tidak membenarkan cuci darah dijalankan kerana risikonya besar.

Tak lama lepas tu, pakar usus pula mengesahkan yang usus Hajar memang benar2 bocor dan pembedahan besar diperlukan. Kami tanya, adakah Hajar stabil untuk dibedah? Jawapannya TIDAK.Kami Tanya adakah masalah usus itu boleh selesai selepas pembedahan tersebut? Jawapannya. TIDAK PASTI MASALAH SAMA TAKKAN BERULANG LAGI. Lalu kami berikan jawapan yang paling selesa bagi kami iaitu tidak membenarkan sebarang pembedahan dilakukan lagi. Kami juga tidak membenarkan prosedur cpr dilakukan jika jantung terhenti lagi.

Doktor bercakap dengan berhati2. “Kalau itu keputusan Puan, Puan sedarkah apa akibatnya nanti?” Saya jawab, “ya, saya sedar, saya akan kehilangan anak saya, dan saya redha. Malah, kalau boleh , saya nak segala ubat dan mesin pernafasan dihentikan” Doktor menjawab, “Itu tak boleh, menyalahi etika, itu seperti membunuh pesakit. Kami tak boleh membunuh pesakit, tapi kalau Puan tak mahu lakukan semua yg kami dah cadangkan, mesin pernafasan tetap perlu terus dihidupkan. Cuma pesakit takkan mampu bertahan lama kerana toksin yang tinggi akan meracun dirinya sendiri.

Selepas itu, doktor terus mengawasi Hajar, dan pelawat telah dibenarkan menziarah tanpa had masa kerana Hajar hanya menunggu masa untuk pergi meninggalkan kita semua. Semua keluarga telah dimaklumkan, Hajar tak putus2 diziarahi oleh sahabat2 yang mengenali dan bersimpati. Masing2 ingin menatap wajahnya untuk kali terakhir

20 Jan2013 (Ahad)
Pagi itu kami berdua khusyuk dlm doa masing masing, hanyut dalam munajat kami kepada Allah memohon bantuan dan keringanan untuk sakaratul maut anak kami.Tepat jam 9.20 pagi, Hajar melepasi sakaratulmaut dan meninggal dunia dengan tenang dalam dakapan ibu dan restu ayah. Pergilah sayang, TUHANMU yang lebih menyayangimu telah menunggu. Terima kasih YA ALLAH kerana telah meminjamkan kami anak yang sebaik ini. 20 tahun kami berbahagia dengan kehadirannya.Terima kasih kerana menganugerahkan akhlak yang mulia terhadap anak kami ini. Kini kami kembalikan ia kepadaMU YA ALLAH.Dakapilah ia dengan limpahan rahmat kasih sayangMU yang maha Agung. Amin.. amin..amin..ya rabbal alamin.

Siti Hajar selamat dikebumikan di kampung keluarganya dengan lancar.Begitu ramai sahabat, pensyarah, pegawai university dan saudara mara hadir memberikan lawatan terakhir, memandikan, menyembahyangkan dan mengkebumikan beliau. Seluruh alam seakan turut bersedih dan merintih kerana kehilangan seorang mujahidah sejati. Cuaca mendung berterusan dari pagi hingga ke petang,( tetapi tidak pula hujan), turut menyentap tangkai hati insan2 yang jujur menyayanginya.




ok..tulah kisahnya..smoga dptlah kita jadikan panduan bersama yer..iktibar buat diri masing-masing dan AL-FATIHAH BUAT ARWAH..


oklah nak get ready dulu,sampai berjumpa lagi uols...Wassalam


bingkisan LyNn : sentiasalah bersangka baik dgn Allah..huhu..peringatan buat semua terutama diriku sendiri..amin..




Celoteh si Blogger

Wrote by Lynn Easyanz at 2:28 AM 0 comments
Assalamualaikum uols!!
Agak busy pulak hujung minggu kali nie dan ada rasa letihlah..byk benda dlm fikiran yg sedang di fikir kan..mcm-mcm ada..esk ke KL lg..huhu..harapnya dptlah selesai awal dan dpt berehat lebih skit kan..

ini pun buat entry sbb gian nak menaip gitu...ahaks!!..pun boleh uols..
suddenly...nk komen pasla satu lagu nie lagu lama dah..but td on the way back home terdgr then berckp sorg-sorg dlm kereta..'kiss me thru the phone'..hey try tgk kiss through phone..kalo bleh wa tabik 2 tgn beb!haiya..haha..suddenlykan?dh tak de benda nk di celoteh..lagu pun jadi lah nk di jadikan isu...haha..jgn marah uols..iols kpala pusing tak cukup tido camnie lah jadi nye..so..jom tido..esk-esk i share baaaayak lagi yang menarik dgn uols..so tungguuuuu...now JOM TIDOQ!!

Wassalam....:D


bingkisan LyNn : hari-hari sibuk ada baiknya..there's no time to for me think about my serabut..;-)


Friday, March 08, 2013

YES!! it is ours [Women]

Wrote by Lynn Easyanz at 3:10 PM 0 comments
Assalamualaikum,
Hari nie,8 March 2013 adalah Women's Day yols!!
err..actually tak pernah tau pun akan kewujudan hari ini..tp ok wat..proud to be a woman..hehe

Haa..sana sini wish..so i pun nak wish lahh..
HAPPY WOMEN'S DAY to all women in the world..my mom,my sister,my grandma,my aunt,my girlfriends and everyone !!!


so i dedicate this to all women in my life..LOVE UOLS!!! :-


Have a nice day and enjoy your weekend 
Wassalam!!


bingkisan LyNn : tangan yang disangka lembut menghayun buaian mampu
                              menggoncang dunia mencipta sejarah


something for you and me - MOTIVATION

Wrote by Lynn Easyanz at 3:07 AM 0 comments
Assalamualaikum,
There's so much obstacle when we try to do something..no matter what it is..am i right?
everything,for the first start is going to have a risk/problem...then after that we gonna think twice to do it..betul tak?betul tak?.so kali ni i nak share video yg sgtlah akan memotivatekan uols semua utk buat ape je yg uols nak utk kebaikan semua..(jgn nk wat jahat laks amik smagt tgk video nie,ku tgn-tgn jgk kang!!)


isn't it so..erghhh..i'm so touch after watching this video..betulkan?..masa kanak-kanak,kita tak pernah bg alasan pun for anything, everything pun possible even it is impossible for real daaa...superman,wujud ker??hermm..
so come on guys wake up!!let's improve ourselves and because of that..i bgn dan lahir dgn business sendiri hasil usaha sendiri dan sokongan dari rakan-rakan dan jgk family..maka lahir lah L-bio..ianya utk kepuasan kita bersama..bkn jer i tp utk uols jgk..so jgn lupa melawat dan jgn lupa follow jgk yer..really appreciate that..o0ops!!terpromote plaks..aduhai..haha..pun boleh uols...SELAMAT!!!

Wassalam..


bingkisan LyNn : please expect the unexpected..jgn mudah putus asa uols ;-)

Thursday, March 07, 2013

#REVIEW : Jack the Giant Slayer

Wrote by Lynn Easyanz at 11:46 AM 0 comments
Assalamualaikum and salam power!!!
haaa..semangat tak?amik kau..haha...ingat power rangers ker?pun boleh uols..haha
okeh la..kali nie nk share movie review lagi dgn uols..sharing is caring la katakan..
kali nie cerita. JACK THE GIANT SLAYER...baru jer keluar 1 March hari tu and i'm sure that ramai lagi yg tak tgk kan?so nasihat i...you guys better go!!!!kalau tak,sgtlah menyesal..hoho..mmg category blockbuster lah cerita nie..i'm so into fantasy...aduhai..kalaulah i blh dpt pengembaraan sebegitu..(i mean part yg diorg hiking naik itu pokok lah..i love hiking ler.sape tak nak hiking smpai ke atas langit tu kan..haha)

cut it short ok..al kisahnye..JACK THE GIANT SLAYER is  about a farm boy named Jack (Nicholas Hoult) who grows up hearing the legend of King Erik, who defeated giants of Gantua, a land between heaven and Earth. While at market to sell his uncle's horse and cart, Jack meets and defends the honor of Princess Isabelle (who's disguised as a commoner) and sells his horse to a desperate monk, who gives Jack a sack of beans and the promise of treasure if he keeps them safe. After Isabelle (Eleanor Tomlinson) escapes the palace for an adventure and ends up at Jack's farm, one of the beans accidentally gets wet and shoots up Jack's farm and the princess along with it. The king (Ian McShane) dispatches his head guardian, Elmont (Ewan McGregor), to climb the stalk, and Jack, now smitten with Isabelle, volunteers to join the rescue. But their mission is thwarted by the king's counselor (and Isabelle's betrothed), Roderick (Stanley Tucci), who wants to use an ancient crown to rule the giants and the kingdom below it....erghh..jahatlah itu Roderick..what happen next???haa..uols kenalah cpt-cpt gi tgk sendiri ok...

And here a few scene...utk menarik perhatian uols lagi..hikhikhik...

antara scene yg sgt menguja hati i..jack and the rest baru sampai di atas which is giant world..
hohoh..di sebalik pokok-pokok yg besar itu..waah..feeling i pun ade kt situ sekejap..haha..
ni masa Giant dh dpt tgkp Elmont and nk masak dia..hoho..
hodoh sey Giant and pengotor btol..uweekk
di saat Giant dah dpt itu bean and nak turun ke dunia manusia..aaa!!!suspen gile part ni and excited btol i tgk..ngee :D
Last but not least..tgk,Adam Corrie pun layan cite nie and dia pun ckp beeeeest bangat!!


haaa...dah ler skit-skit..nak tau kesudahannya..cpt le ke pawagam yer...seriously tak rugi...highly recommended gitu...cepat!!!happy watching uols..

wassalam..


bingkisan LyNn : Gunung Kinabalu still in my target..soon ok!!
                               nanti nak feeling-feeling panjat beanstalk gitu..haha

Wednesday, March 06, 2013

SAYA NAK T-SHIRT BLOG!! AWAK NAK??

Wrote by Lynn Easyanz at 7:03 PM 2 comments
Assalamualaikum,
Haaa...lagi..tamak kau kan Lynn..haha..
yeay..dlm sehari i join 2 segmen..kau ada?haha..what ever lah tp i join sbb tertarik dgn segmennya..nahh..kali nie pulak apa yg menarik?segmen ni dari Salju Creative..haa..nama pun dh creatives beb..tak hairan ler segmen dia pun creative abes (hey salju itu baju sgt cantiklah..kalah pun i nak jgk..haha)..
http://saljucreatives.blogspot.com/
 Banner Contest
why i said creative?they offer to give a free t-shirt with a nice and unique design yall !!!kita blh promote blog kita at the same time..isn't it creative and unique?..haa..suke tak?suke tak?sabar..sabar..uols nak join?klik kat banner contest kat atas tu...and Salju Creatives,kalau i menang,
t-shirt yang menjadi pilihan i adalah the 2nd one..yeer..mcm yg bwh nie ..and size L please..got it?good job..hehe!!
this design with size L;-)

last but not least...
Saya suka Salju Creative kerana namanya sama dgn my blog!!! snow = salju kan same tu..ahaks!dan tak lupa juga kerana Salju Creative menawarkan perkhidmatan yang menarik lagi kreatif sekreatif segmennya ini=D such as weeding card (yg elegant,yg budget,yg simple..ape lagi nak?semua ada,blh tgk SINI ),thank you tag,t-shirt design,hot stamping dan mcm-mcm lagi..go Salju Creative !!!

amacam,manis tak kata-kata i ini wahai Salju Creative?so..undilah saya!!!haha...anyway,nice segmen,nice promotion,nice t-shirt,NICE strategy ok..keep it up and all the best to you Salju Creative


bingkisan LyNn : creative segmen so far i ever join...i love their idea..CREATIVE !!


SEGMEN : MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG CINTA ITU INDAH

Wrote by Lynn Easyanz at 2:35 PM 4 comments
Assalamualaiikum,
Haaa....mari-mari mengeratkan silaturahim...mari bersegmen lagi dan lagi..
while blog walking td,i terjumpa ade blogger yg bersegmen lg..waah..i loike..

those yg nk join sila klik pada banner di atas yer;-)

motif utama i suke join segmen-segmen ni adalah kerana,nk menambahkan kenalan di kalangan blogger..uols leh tgk..so far follower i baru jer 24 org...i dh lama bergiat dlm dunia blog nie tp tak aktif..lately baru nk aktif..haa..so harapnyer ramailah yg sudi berkenalan dgn i yg comot nie yer..gituu..haha!!..

tgk semua yg join segmen nie normally dh cecah more than 400 follower dh..huhu..terasa kerdilnye diriku ini....sy budak baru aktif kalau salah tolonglah follow..hihih..



bingkisan LyNn : salam ukhuwah dr LyNn buat semua yang melawat blog i and thanks for visiting...

much  love!!Wassalam =D



 

Design by LyNn Easyanz