Sunday, February 24, 2013

Fishing at Kelong Telok Gong,Klang..

Wrote by Lynn Easyanz at 7:09 PM
Assalamualaikum,
Pejam celik sekejap je daaah seminggu..last week gi fishing tp smpai this week tak share-share citer dgn uols lg kan..haha..ok..hari ni nk share la nie..

Last Satuday..gerak dari rumah dlm pukul 2.00 ptg jgk lah..since tggu geng-geng lain dtg berkumpul dirumah i..sampai je di jeti..skali hujan lebat da...tersadai sekejap ler tunggu hujan redup skit..(btul ke perumpamaan 'redup' tu dgn hujan ha?ohmymalay!!)..tp tak lame..kejap tuu jer tuan punya kelong smpai dan terus bwk kami ke kelong..pukul 3.30 ptg cam tu la..dh selamat smapi atas kelong pun dan tanpa melengahkan masa aktiviti memancing pun bermula lah..dr setting joran masing-masing smpailah ke bwk naik ikan ke kelong..

haa..trip kali nie SGTLAH SERONOK sbb rezeki kali ni sgt2lah memberansangkan..ikan besar-besar yg kami dpt dan the best part is..cuaca..cuaca kali nie tak terlalu panas mcm yg previously we'ols dtg..so feeling nk mancing tu lg membuak-buak lah..(betul ke perumpamaan ni plak?erghh!!)
cuaca yg redup,hujan renyai2 dan sedikit panas membuatkan we'ols sgtlah happy memancing...

dari segi bekalan pulak..i masak dr rumah siap-siap..why?honestly ngaku i tak pandai nak masak selain dr my own kitchen..(alasan kau je kan..haha)..so i prefer to prepare everything at home..dan di atas kelong pulak the others take part utk masak dan sup ayam dan sambal kicap menjadi menu hari tu..before get ready for our dinner,we'ols mandi and solat semua dulu dah settle then baru we'ols makan beramai-ramai..while joran masih di dlm air..smbil makan,mata ushar joran kot-kot ade yg sentap..ahaks!

so mlmnya sambal,telur mata,sup ayam and sambal kicap menjadi juadah utk dinner we'ols that nite..(alamak..tak amik gambar juadah plak..sorry uols)..bygkan uols..smpai petang..tp mlm baru mkn kau..kau ado?smangat nk mancing punye pasal haa..

fishing smpailah lewat tgh malam..tidur dlm jam 1.oo pagi macam tu dan bgn pulak di tgh pg tu dlm pukul 3 or 4 pg...i je subuh baru bangun..sejuk beb..the whole night tak blh tidur sbb sejuk tahap gaban atas kelong tu..so bile nk siang tu baru mcm suam-suam kuku and baru la layan tido..haha..

udang goreng menjadi menu breakfast kami keesokkan harinye..haha..hebat tak?beli umpan byk la plak kan..so we decide to goreng and mkn skit..hehe..tgh harinye tu pulak,ikan-ikan hasil tangkapanlah menjadi juadah for our lunch..yummie!!thanks to chef..yg pasti bkn i lah..the others..hehe..




dh smpai,setting time
done setting!fishing time !!!

just to show you guys..the view from kelong
posing jgn tak posing uols..
keseluruhan hasil yg berjaya di tangkap slama dua hari di kelong..;-)
 aktiviti before balik sementara tunggu bot dtg ambil...siang ikan..ahaks!skali ade yg ade telur tuuu..rezeki btol..alhamdulillah...
this is what we call sampah masyarakat...sampah made by masyarakat...am i right?sanyangilah laut kita..aduuh..sedih tgk camni..
 sebaik smpai di rumah laks..aktiviti menyimpan all that fish lah...fenatttlah
ikan ni,Gelama Tirus antara yg besar gile..masa dpt..tak berani nk pose mcm yg lain since masih gerak-gerak la itu ikan..haha..kat rumah baru pose lepas dh keras dgn ais..haha




last but not least..the annoying me..peaceyall!!

yeeah..done...that's what happen during our trip last week..enjoy reading uols..
wassalam..



bingkisan LyNn : Fishing such a cool hobby and everyone out there should try and you'll love it at the end;-)



1 comments:

saiful is said...

assalamualaikum... menarik tengok gambar2 korang.. ada tak simpan no tuan punya kelong tue...? nak try la mancing kat sana.. leh bg info sikit pasal kelong tu tak...? hrga bpe...? n semua2 info yg awak tau la pasal kelong tu..thanks.. :)

 

Design by LyNn Easyanz