Saturday, October 28, 2006

all about "NISA"....

Wrote by Lynn Easyanz at 12:40 AM 2 comments
Dahulu kau mencintaiku
Dahulu kau menginginkanku
Meskipun tak pernah ada jawabku
Tak berniat kau tinggalkan aku
Sekarang kau pergi menjauh
Sekarang kau tinggalkan aku
Disaat ku mulai mengharapkanmu
Dan kumohon maafkan aku
Aku menyesal tlah membuatmu menangis
Dan biarkan memilih yang lain
Tapi jangan pernah kau dustai takdirmu
Pasti itu terbaik untukmu
Janganlah lagi kau mengingatku kembali
Aku bukanlah untukmu
Meski ku memohon dan meminta hatimu
Jangan pernah tinggalkan dirinya
Untuk diriku
Sekarang kau pergi menjauh
Sekarang kau tinggalkan aku
Disaat ku mulai mengharapkanmu
Dan kumohon maafkan aku
Aku menyesal tlah membuatmu menangis
Dan biarkan memilih yang lain
Tapi jangan pernah kau dustai takdirmu
Pasti itu terbaik untukmu
Janganlah lagi kau mengingatku kembali
Aku bukanlah untukmu
Meski ku memohon dan meminta hatimu
Jangan pernah tinggalkan dirinya
Meski ku memohon dan meminta hatimu
Jangan pernah tinggalkan dirinya
Untuk diriku

Sunday, August 27, 2006

during my cousin's wedding

Wrote by Lynn Easyanz at 5:10 PM 0 comments
kenduri day...heheh..hari ni gi kenduri bustani n maslina..wat serentak sekali dua2 cousin aku nie...bertolak dr rumah after zohor coze abah got meeting at dewan millenium kepala batas(with pak lah ker abah?)..then..dlm perjalanan..erm..sesak ler kt tol nk ke png bridge..standard arr..weekand la katekan..huhu..ditmbh plak dgn kerja2 pembesaran(betul ker ayat aku ni?) penang bridge..lg ler sesak..huhuh..then..sesampai jer kt umah kenduri..msk cari pengantin dulu..ushar pelamin..(konon2 cari idea utk pelamin aku plak nanti.wakaka)..then pas abis ushar2 ape yg tak patut trus cari port..utk..utk..makan time!!!!..heheh...aku mkn with ipah,aji n my mami jer coze abah puasa so..abah just pantau (lbh kurang jd 'jaga' ler ni..hehhe..saper amik mkn lbh...siap!!)...then tgh mkn2..gosip2(heheh..standard mami jarum ler katakan)..our hail amir plak smpai..so abah n mama..chating ler plak dgn our hail amir jap..after that..kami trus tuju ker...bayan lepas.umah ngah.for our asar..kt sana mak chaq pun ada..so ramai ler jmpa kt sana..meriah..dah mcm hari raya ler plak..hehe..(duit raya...duit raya!!itu yg ptg...hehehe)















ni pic time kt umah ngah..hehe..aku dah rupa artis turun padang..tgh kena 'interview' tuuuu...........huhu..ade lg pic..nk tgk gi kt album aku k(tp tak sumer arr aku upload..)dh ngantok seyy..

so..pas jer gi umah ngah..trus gi sg.pinang amik yaya bawa kuar mkn skali coze abah nk berbuka puasa..abah apa lg..nasi kandar ja yg dia tau..chorestar..favourite abah la katakan..tp aku,yaya n mama tak mkn coze kami tak nak nai dah..so abah bawa kami ke padang kota plak after that..aku n yaya mkn satay..dan mama mkn bihun singapore..erm..then settle mkn..trus gi sg.pinang hntr yaya balik.huhuh..miss u much my yaya.mmmmmmmmmmuah..then trus shoooot ker tasek gelugor to our teratak....hehe..tpt kol 11 smpai ler kami..huhuh..aku salin2 baju n solat..then trus jer ngadap pc ni to edit my blog..(ape kes aku ckp omputih lak ni..hehe..jd syarifah aleeya kot..'i sound stupid when i speak malay'....wakaka..)oklah..aku stop kat sini dulu..kekeringan idea dah ni..ngantok ma..heheh..bye..

Thursday, August 24, 2006

what title ni ek?tak tau nk ltk tjk ape.......

Wrote by Lynn Easyanz at 4:20 AM 0 comments
assalamualaikum n kabare kwn2 sumer?hari ni masuk hari ke...ke4 dah aku cuti...tp baru smlm buka buku wat kejer2 yg diberi lecturer....itu pun tak siap lg ni..dah mai ngadap pc ni ha..heheh..'pelajar contoh' btul la aku nie...rosak2...
rasanyer tak byk aku nk citer arini...ape ek.erm..aku ada wat silap rasanya kt kwn aku sorg.harap dia tak marah2 lg dah...sory 4 everythings..tp akunyer geram pun tak abis lg...SAKIT HATI tau tak!!asyik aku ja salah.org lain wat aleh2 aku yg kena..ker aku yg cepat melatah?erm..ntah la..apa pun sory k pada !@#$%^&* ....harap2 pasni tak de la simpan2 dlm hati okay..-d end-

ni pic dia.Mane satu?erm..sndiri cari ar;)all the best pada !@#$%^&* ok!



tgk pic nie..always think of u la..thanks to !@#$%^&* k...cntik pic nie awak watkan...10q so much..












ok..tu jer utk kali ni..nnti kita cerita lg ok..
bersihkan diri,
sucikan hati,
hiasi peribadi.......
wassalammmmmm.......

Tuesday, August 22, 2006

holiday....;)

Wrote by Lynn Easyanz at 11:04 PM 0 comments
assalamualaikum sumer..erm..lame gak aku tak meng'update'kan blog aku ni yerk...smpaikan nk citer ape pun aku tak tau dah nie...ahaks..!anyway..skang aku baru cuti..so baru ade mase nk tulis...slalu bukan tak der mase cume kalo kat lab..aku malas nk post arr...tak der feel org kate..heheh..erm...dr mule orentasi smpai ler skang..byk giler nk citer smpaikan tak tau nk mule yg mane satu dan lupe ler plak.....huhuh...
skang ni aku kat umah..huhu..syok abis...tak tau nk ckp camner...erm..yeler..aku kan org kampung..jiwa tak masuk arr duduk kt town2 nie..sesak,asap2,kecoh2...huhuh...tak masuk ar beb..erm...actually,aku miss kt family aku sumer...so terubat ler rindu dihati ini..hehehe..tak lupe gak..always jer think of u ba...huhuh:(hopefully this month akan bertandalah kubur ba ok..ijan dgq mama abah kata nk letak nisan kt kubur ba bln nie...berbahagialah ba disana ok...luv u 4eva....:(
nxt topic...kang 'banjir' plak kat sini ni ha....so...aku nk citer skit pasal aku orentasi dulu..maybe dh xpired kot citer nie..tp tak kire..aku nk citer gak!

aku n the geng always jer cover depan2..hehe..nk interprem lbh la katakan







heehe...erm...ok..aku diorientasikan ari tuh selama..erm..4 hari kot kalo tak silap..ntah tak ingat dah arr...kitorg buat kat pantai morib...(mane ekk..area2 selangor ker?)erm...best gak kt saner..cumer time jer yg tak cukup...geram aku dibuatnyer...aku mandi pun sehari sekali jer!yg diorg tau nk denda jer kalo lewat.aku disuruhnye nyanyi kt depan..sabo je la..nasib mase tuh aku tanak tjk bakat terpendam aku ni ha..kalo tak..mahu pecah pentas dewan orentasi tuh dgn show aku ptg tuh..hahaha....cekik gak OC tu kang...(cekik2 syg gitu:))..then yg tak dpt aku lupe..what a stupid song of ketupat n buah limau...nyampah seyy.but quite fun la..heheh..nyampah coze cam bodoh jer setiap kali disuruh nyanyi..hihih..then masuk selut sumer..xplorace..erm..quite best gak ler..kumpulan aku yg 1st dpt jwb soalan last2 kumpulan aku yg last smpai atas beberapa kesilapan teknikal...heheh..sempoi tak?
tak byk oc yg aku knal...yg paling tak dpt dilupakan ialah..hehe..mukhliz..erm..('adik' aku rupanyer mamat nie..kalo tak aku tackle dah..hehe)..ok gak ko handle mukhliz..tp aku tak dpt accept time ko zikir n selawat b4 kitorg dilepaskan utk masuk keselut that nite ler...huhuh...sory to say ler..org dgr pun naik riso,semak perut..sumer ade..org biar ler once kite zikir2 nie..mendayu2 jer org dgr..sesedap telinga mendegrnye.hehe...(ustazah ler plak aku ni)..tp ni ko tak..erm...tak pe..keep up d gud work bebeh..heheh...ok dah ar..tak reti nk olah citer lbh2 seyy..ape pun..orentasi aku kali ni mmg best gak ler.kalo nk dibanding dgn yg b4 nie..lg kaw2 aku kena..huh!-end of part-.
spjg aku kt unikl nie...erm..byk gak yg dh aku..tak lupa gak yg aku knal...erm...bab ni yg malas nk komen..huhuh...kwn tak yah ckp ar..ramai aku dpt..;)kwn biar beribu..berkasih yg biar 1 tak gitu?erm..thn ni bday aku once again aku celebrate kt kl...tp thn ni best skit ar...paling tak best thn 2003..kena marah dgn tuuut...geramnyeeeeer....paling best plak thn berikutnyer..hehe..2004..celebrate dgn UNIC...kebetulan aku bawa kwn2 gi tgk nasyid...huhuh..thanks to hasyim ok..tak lupe gak thanks for d cd as my present..hehe...erm..thn ni best gak coze..kwn2 ramai yg tau..siap nk nyanyi kat aku lg...(hehe..nk nyanyi lain kali ajak aku k..korg jd b/up singer dah ar..wahahaha)...present plak..erm..dah tua2 ni tak de ar byk mane sgt pun..dpt coklat(thanks to am),dpt frame pic(thanks to mail),dpt accessories hp(thanks to hafidz),dpt 2 teddy bear(thanks to abg hud)..erm..tu jer kot...yg lain tuh wish je...thanks to apis..hehe..duduk jauh2 ingatkan lupa pada sikembarmu ini.tak lupa jgk mama abah..tenkiuk2...amboi..aku dh mcm ucapan mlm AIM la plak.ahaks..sory2...
erm..rasenyer dah kot aku tulis smpai sini.kang lbh2 ade yg nyampah plak...nk ym dgn apis sat nie...oklah...wassalamualaikum....

Tuesday, July 18, 2006

A.G.A.I.N

Wrote by Lynn Easyanz at 12:45 AM 0 comments
assalamualaikum sumer...harap sumer ok lah yerk...erm..camner nk mule ekk?1st of all aku mmg tak der mood skang nie...tu confirm.hhuhu..y?susah nk citer coze aku tak teror bab2 nk bercerite nie..
2mlm sudah aku dpt tau satu berita yg pernah jadi kt aku satu mase dulu and it happen again n again....huhu..sumthing yg aku harap tak jadi dah but jadi lg.apenyer?bak kata Ct Nur Rahsia..BIARLAH RAHSIA..huhuh.ape leh wat DIA penentu..kita just merancang..
hopefully 2,3 hari lg i'll be okay ler...skang nk masuk class pun focus ilang..lari gi mane ntah..erm...nk tulis pjg2 pun aku takut aku terover feeling..malu arr..dah arr kat libarary ni..sumer tgk lak kang..banjir library saper susah?huhu..sendiri mau ingat arr...
ok ar..tu jer kot yg leh disampaikan utk berita ringkas hari ini..sekian.
wassalamualaikum.

sucikan hati,bersihkan diri,hiasi peribadi...

Thursday, July 13, 2006

Dilema Malas Sembahyang

Wrote by Lynn Easyanz at 2:20 AM 0 comments
Apasal laa, aku belum terfikir nak bentang sejadah,
Hidup senang rezeki datang melimpah,
Nak dirikan sembahyang, rakan baik setan suruh
lengah-lengah,
Allah tarik nikmatku sampai nangis keluar air mata
darah barulah padah.

Apasal laa aku malas sembahyang,
Allah kasi aku jasad siap dengan bayang-bayang,
Bukan ke lebih baik daripada tiang,
Berdiri tanpa roh malam dan siang.

Apasal laa aku malas sembahyang,
Kerja dah best keluarga pun dah senang,
Negara aman damai tak lagi hidup berdagang,
Takkan 5 minit 5 waktu aku tak boleh nak luang.

Apasal laa aku malas sembahyang,
Allah kasi otak supaya aku tak bangang,
Allah kasi ilmu boleh fikir susah senang,
Allah kasi nikmat kenapalah aku tak kenang,

Apasal laa aku malas sembahyang,
Tengok TV, main bola aku sanggup sampai petang,
Beli tiket konsert, bayar time shopping aku
sanggup beratur panjang, Ingat
masuk syurga masuk neraka boleh main hutang-
hutang?!!

Apasal laa aku malas sembahyang,
Aku kena ingat umur kita bukannya panjang,
Pagi sihat entah petang nanti dah kejang,
Nanti dalam kubur kena balun sorang-sorang.


Apasal laa aku malas sembahyang,
Seksa neraka cubalah aku bayang,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,
Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh
halang!!!


kt lab..so susah carik idea nk tulis kt sini..ape lg..aku copy paste artikel je ar...bace ar..huhuh...

Thursday, June 29, 2006

a trip to..AlOr *..ntah ape2 jerk..

Wrote by Lynn Easyanz at 12:50 PM 0 comments
ari ni aku gi alor star atas beberapa sbb..antaranya betulkan result aku.pihak kolej dah salah key in cgpa aku(tau ler cgpa tak cun maner pun..tp korg salah key in tuh menambahkan ketak'cun'an cgpa aku jer lagik)..,gi amik surat tamat belajar n the most important..cuci gmbr passport aku ma(usaha tanak amik gmbr baru coze gmbr ni ler satu2nyer yg ok bg aku yg lain mcm belacan jer rupa aku).. aku bgn kol 6.30 pg...solat subuh..then mandi kerbau(aik..aku solat br mandi ker?ok ar tuh..janji mandi..hehe)..pastuh aku siap2 and dlm kol 7.30 turun gi jeti..meet my prenz 5rus there around kol 8.15 cam tu la...sepanjang jalan punyala smbang itu ini..mcm2 la nk citer coze lame la gak tak jumpe..ade je la gosip2 hot..hehehe..sedar tak sedar baru ingat nk lelapkan mata jap(coze smlm aku tido lewat gak)skali dah sampai daa..adoi..tu ar akibatnya kalo asyik menganyam ketupat:)..

sesampai jer kat alor star..trus gi kolej tanpa membuang masa...tp tak leh nk terus kan niat nk jumpa lecturer bg pembetulan result aku tuh..ni sume sbb aku terasa pening loya tekak coze naik bas fly jer manjang..dah ar perut kosong!huh..tak tahan aku.smpai jer trus gi kafe mntak panadol kt pakcik kafe(thanks pakcik kafe yer diatas sumbangan panadol free tuh..heheh..cayang pak cik mmmmmmmmuah!)..lepak2 kat kafe jap..dah rasa stabil balik baru kitorg gerak naik atas carik lecturer..settle sumer around kol 12.30 tuh gi ct plaza lak..tggu bas lame giler sehh..last2 naik teksi..huhu..tp smbil tggu bas yg dah tak mo amik kitorg tuh sempat ler borak2 dgn pak cik jual buah kat depan kolej aku tuh..dulu aku sewa umah dia ler mase balaja(thanks yer pak cik)..

smpai jer ct plaza..trus gi cuci gmbr..dlm mase sejam baru siap...so dlm mase tu kitorg pusing2 ar abiskan duit yg ade..heheh..gi mydin..fairus borong sakan kat mydin..aku tgk jer..hehehe..pastuh straight ke pusat dakwah for our zohor..pastuh cun2 cukup dah sejam..apa lagi..gi amik gmbr trus ar..mase amik gmbr ade lak citer lawak yg jadik..auntie cina kedai gmbar tuh siap bertengkar dgn anaknyer coze mase cuci pic aku anak dia tak caye yg aku seputih dlm gmbr tuh..then mase aku smpai nk amik pic aku tuh..haa...mak dia ape lg trus suruh dia tgk aku..hehe (real punya..bkn dlm gmbr tau!)..heh..baru dia caye..then senyum tersipu2 jerk..(apsal lak mamat nie?)..hensem gak anak dia tuh..aku suke..knal lame dah..anak dia gak ler pernah amik gmbr aku mase kt studio thn lps..heh..anak dia tgk aku tersenyum2..siap kata aku ade cmpur cina ker..coze rupa aku ade rupa chinese kata dia..hampeh tol..!!!...geram gak aku...mamat cina tu siap tnye aku 'u sudah ada org hantar itu pantun2 ker?'..blurr gak aku..pantun ape lak nie..then baru dpt tgkp..dah ade org masuk minang ker..nak jer aku jwb 'tggu u la hntr itu pantun'..haha..baru padan dgn muka dia..hahaha..adoi..aku dh merepek dah ni..ok back to main plizzz..

ok..pas jer settle sumer..trus ke shahab utk balik penang..kali ni sempat gak lelapkan mata jap dlm bas..lebih kurang 5 minit jer kot...heheh..jadik la..aku tak turun kat jeti..aku turun sg.dua...ok..smpai situ jer la aku bersama fairus..(jmpa di UNIKL plak k fairus..daaa..!)

so..tggu la adik aku si safwan ni plak meh amik aku..ade kot stgh jam tggu then dia dtg..tapi sakitnyer hati aku bile dia dtg ckp lupe bawak helmet!!!!!(apan!hang mmg nk kena pulaih tau..argh..!!)so..dia patah balik umah balik ar amik helmet..sementara tggu dia tu..aku gi ler solat asar dulu..huhu..geram tol..putaq jugak kpala kau labu!!

then dia dtg around 6.30..trus balik umah..naik highway then ikut jln kpg.suke tol aku suasana kpg di waktu2 ptg gitu..dgn sawah2,org kpg bermain mainan tradisional..hehe..sepak takraw ler..erm..hijau jer nmpk..tenang jer...kena ler dgn jiwa aku yg berjiwa rock ni.haha.(rock taik kucing jer)

so..tu jer la kot utk arini..kang tulis pjg lg..tak terbaca lak korg..ntah2 siap sumpah seranah aku coze tak larat korg nk bace.hahaha..wakaka...ok la until then...
wassalammmmmmmm.....

Wednesday, June 28, 2006

penat..letih..tired..eheh...:)

Wrote by Lynn Easyanz at 2:30 PM 0 comments
huhu..ari ni quite penat lar...packing brg2..the most things i hate 2 do..mmg benci giler kemas brg ni.tak tau nk budget..sakit pinggang abis..ari ni aku yg masak..coze mama jahitkan bj kurung utk aku..hihi...cam lawak jer aku msk kan..pastuh..aku layan citer kt tv...malin kundang pastuh smbg layan the bold and the beautiful kt channel 70..then smbg dgn telenovela kt tv 3 plak..huhu..
arini pun rajin gak aku chat..layan ym..dpt ler chat dgn sorg dua yg jarang2 aku chat tuh...erm.herm..ade yg menyenangkan ade yg sebaliknyer...kecil hati aku..huhuh...
sakit kepala pikir nk smbg blaja balik nie..bkn ape..otak dh beku coze lame giler lay park umah...camner la nk cairkannyer balik...ok ar...kekeringan idea nk tulis...last but not least..HEPY BDAY KAT APIS ORITE SMLM 26 JUNE..!mkn coklat jgn lupa den yeer...(p/s:sapa bg jam mahal tu kt cheq ha?heheh)

Tuesday, June 27, 2006

jadikan iktibar kita bersama..renung2kanlah...

Wrote by Lynn Easyanz at 1:55 PM 0 comments
tak der ape pun nk aku tulis arini..cume terbace satu artikel ni dr satu forum dan aku rase cam best jerk kalo aku share dgn korg sumer..erm..ape lagi..jom bace...



Sesungguhnya mati itu benar alam barzakh itu benar, siratul mustaqim itu benar, syurga dan
neraka itu jua benar...

Hari berganti hari. Keadaanku semakin tenat. Tubuhku terkaku seperti mayat di atas katil di
salah sebuah hospital yang saya sendiri tidak tahu mengapa saya di tempatkan di sini. Sebelum
tu, yang saya ingat saya sedang memandu kereta ayah, lalu bertembung dengan lori balak. Tapi
selepas itu saya tidak ingat apa-apa. Pandanganku kabur. Tidak dapat ku pastikan siapa orang-
orang yang berada di sekelilingku. saya terasa dadaku teramat berat dan bahagian pinggangku
sudah tidak berasa apa-apa lagi. Derita sungguh. Nafasku sesak.

Tiba-tiba tanganku dipegang kuat. "Mengucap sayang, mengucap... Asyhaduallailahaillallah.."
ucapan itu dibisikkan ke telingaku disertai dengan tangisan. Itu suara ibu. Manusia yang
pernah mendodoikan daku semasa kecil, manusia yang pernah menyuapkan nasi ke dalam
mulutku, manusia yang pernah memberi susunya serta yang pernah merotanku kerana degil.

"Bagaimana dengan keadaannya doktor?" saya amati suara itu. Pasti itu suara abang.
Mungkin abang baru sampai. "Tenat" jawab doktor dengan ringkas.

Itu kata doktor, Bang, jangan berserah kepada takdir sahaja. Kita perlu usaha. Sudah
seminggu saya terlantar di wad ini, Kenapa baru sekarang Abang menjengah? Datanglah ke
sini. saya ingin berbicara denganmu. Datanglah... Tapi mataku... Semakin gelap. Adakah saya
sudah buta? Tidak!!!! saya tidak mahu buta. saya masih ingin melihat dunia ini.

"Sabarlah dik, banyak-banyak ingatkan Allah." Abangkah yang bersuara itu? Apa yang saya
tanggung ini tidak semudah yang kau lafazkan, Abang. Tolonglah adikmu ini. Tolong bukakan
mataku.

"Tekanan darahnya amat rendah," Sayup-sayup kedengaran suara doktor. Kedengaran juga
Ibu menangis teresak-esak. Ibu, kau hanya mampu menangis saja.dan bila tiba saatnya, kita
akan berpisah. Tapi, Ibu... saya tidak mahu berpisah denganmu.

Tolonglah Ibu, selamatkanlah daku. "Yassin...", Bacaan Yassin terngiang-ngiang di telingaku.
saya tahu itu suara abang. Tetapi Kenapa saya diperdengarkan dengan suara itu??? Apakah saya
sudah menghampiri maut??????? saya takut!!!!!!!

Sedetik lagi sakaratul maut datang. Sedetik lagi Izrail datang. Sedetik lagi malaikat maut
datang. saya di ambang sakaratul maut... saya semakin tegang dan semakin sendat nafas di
dada. Ketika itu. saya tidak ingat apa-apa lagi. saya tidak kenal sesiapa di sekelilingku. Tapi
yang pastinya sekarang. saya berdepan dengan sakaratul maut.

Tolong, Ibu, tolonglah saya. saya takut... Tapi rintihanku tidak dipedulikan. Apa mereka semua
sudah pekak. saya dilambung resah, gelisah dan penuh kesah. Keluhan dan rintihan... Panas,
dahaga, haus, panas... Tapi tiada siapa pun yang peduli. Nenekku datang... Nenek...

"Kau dahaga Cu, kau lapar Cu, mahu air?? Ini gelas penuh air madu, kalau Cucu mahu masuk
syurga, minum air ini."

Ibu... Ibuku datang, Ibu menggoyangkan buah susunya. "Ini ibumu. Air susu ini membesarkanmu, Nak. Buangkan Islam, matilah dalam agama Yahudi..."



Ayah... kau datang, Ayah... "Matilah dalam agama Yahudi, Anakku, matilah dalam agama
Nasrani. Itulah agama yang membantu kau masuk ke syurga."

Nenek... Ibu... Ayah... suara kaukah tadi?? Kenapa kau berubahlaku?? Atau suara syaitan
yang ingin memurtadkan saya??

"Mengucap, Sayang, mengucap. Asyhaduallailahaillallah..."

Ucapan itu diajukan sekali lagi ke telingaku. Itu suara Ibu. Tapi lidahku sudah menjadi kelu.
Manusia-manusia berjubah hitam datang, "Mari ikut kami."

Manusia-manusia berjubah hijau datang membawa bersamanya payung hijau, katanya, "Mari
ikut kami." Cahaya putih datang. Datang kilatan hitam. Datang sinaran kuning. Cahaya merah
datang.

Apa ini, apa ini? "Akulah sakaratul maut...!!!!!!"

Kedinginan menjalar, merayap perlahan-lahan dari hujung kaki ke hujung rambut dan kini
seluruh jasadku diselimuti sejuk. Dan kemudian datanglah malaikat maut di hujung kepalaku.

"Hai jiwa yang keji, keluarlah dari kemurkaan Allah..."

saya tersentak. Rohku berselerak di dalam tubuhku. Lalu, innalillahi wainnailaihi rajiuun...
Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata memandang dan menghemburlah bangkai
yang sebusuk-busuknya. Tiba-tiba bau busuk menusuk ke hidungku, seperti bau sampah
yang amat busuk. Apa yang busuk ni? Tak adakah orang yang mengangkat sampah hari ini?
Ah, busuknya, hanyirnya, hancingnya..."

"..."

Siapa yang memberi salam itu?

"saya"

Kau siapa wahai pemuda???

Seorang lelaki tercegat di hadapan katilku. saya tidak pernah melihat orang yang sehodoh,
sekotor dan sebusuknya di dunia ini. Rambutnya yang tidak terurus, baju yang dipakai
berlumut hijau, kuning, coklat dan entah apa-apa warna lagi, dari lubang hidung, telinganya
dan mulutnya terdapat nanah dan darah pekat keluar. Tanpa dipedulikannya... jijik, loya. saya
rasa teramat loya melihatnya.

"Kau tak kenal saya?"

Tidak!... jawabku tegas. Mana mungkin saya kenal kau sehodoh dan sejijik ini.

"saya sahabatmu, kau yang membuat saya hari-hari."

Bohong!... saya menjerit sekuat hati. Biar semua penghuni wad ini mendengarnya.

saya tak kenal engkau! Lebih baik kau pergi dari sini.

"Akulah amalanmu yang keji..."

saya terdiam. saya tidak mampu berkata apa-apa lagi. Ya!... saya teringat kini, semuanya telah
pernah kudengar dan kupelajari dulu. Segala dosa dan keburukan yang kita lakukan di dunia,
akan dijelmakan sebagai suatu makhluk yang teramat hodoh di hadapan kita di alam barzakh
nanti.

Oh, Tuhan. saya banyak dosa. saya memang lalai, cuai dan lupa dengan segala nikmat yang
telah Kau kurniakan. Solatku kerana kawan dan bukannya ikhlas kerana Allah. Pergaulanku
bebas, tak kenal muhrim ataupun tidak, tapi itu semua telah berlalu dan dan sudah terlambat
untuk bertaubat. Apa yang saya harus lakukan???

Surah Yassin yang Abang pegang diletakkan di atas dahiku. saya melihat Kak Long dan Kak
Ngah menangis. saya juga lihat mata Abah bengkak. Tiba-tiba badanku disirami air. Air apa
ini???

Tolong... Sejuk!!!! Kenapa air ini berbau air kapur barus. Tolong jangan tekan perutku dengan
kuat, sakit!!!! Kenapa ramai orang melihat saya??? saya malu... malu... malu...!!!!!!

saya diusung ke suatu ruang. saya lihat kain putih dibentangkan. Lalu diletakkannya saya di atas
kain putih itu. Kapas dibubuh di celah-celah badanku. Lalu saya dibungkus satu demi satu
dengan kain itu.

Nanti, tunggu!! Jangan bungkus saya. Kenapa kalian semua buat saya macam ini? Tolong...
Rimas.... panas...

Kemudian saya diletakkan di suatu sudut. Beberapa orang termasuk Tok Imam mensolatkanku.
Kelihatan Ayah dan Abang berada di saf yang pertama. Tapi Kenapa saya disembahyangkan?
Bukankah saya boleh sembahyang sendiri?

saya teringat kata-kata ustazku dahulu, "Sembahyanglah kamu sebelum kamu
disembahyangkan." Dan kini baru saya sedar saya sudah tidak mampu lagi untuk mengangkat
takbir, ruku', sujud dan tahiyyat. saya diangkat perlahan-lahan kemudian diletakkan di dalam
kotak kayu.

Kotak apa ini. saya diusung oleh enam orang termasuk Ayah dan Abang. saya diusung
setapak demi setapak.

"Al-Fatihah!"

Kedengaran suara Tok Imam. Kelihatan Ibu, Kak Long, Kak Ngah dan lain-lain mengekori di
belakang, tapi ke mana dibawanya saya?

Nun jauh di sana, kelihatan tanah perkuburan kampungku... Ke situkah saya dibawanya?
Tolong turunkan saya. saya takut!!!!!!

Setibanya di tanah perkuburan, kelihatan satu liang yang besaiz dengan jasadku. Beberapa
tangan memegangku dan saya diturunkan ke dalam liang itu, "Perlahan-lahan..." saya terdengar
suara Tok Imam memberitahu.

Tolong keluarkan saya dari sini. saya seram!!! Kini saya berada di dalam liang sedalam enam
kaki. Sedikit demi sedikit pasir dan tanah menutupiku. Tanah apa ini?

Aduh sakitnya badanku ditimbusi tanah, "Innalillahiwa innailaihi rajiuuun... Dari Allah kita datang, dan kepada Allah jualah kita kembali."


Kedengaran bacaan talkin dari Tok Imam, "Sesungguhnya mati itu benar, alam barzakh itu
benar, siratul mustaqim itu benar, syurga dan neraka itu jua benar..."

Sayup-sayap saya terdengar Tok Imam terus membaca talkin tetapi makin lama makin hilang.
Pandanganku makin lama, makin kabur dan terus tidak kelihatan. Tubuhku terasa telah
ditimbusi sedikit demi sedikit pasir dan tanah yang dilemparkan ke atasku. Terasa semakin
gelap dan... saya kini keseorangan.

Nanti! Nanti! Tolong! Tolong! Ayah, Ibu! Jangan tinggalkan saya seorang. saya takut!!! Gelap!!!
Panas!!! Tolong!!!!

amacam..ape pendapat korg ttg citer nie?komen ler skit...herm...oklah...
wassalam.....

Monday, June 26, 2006

buat yg sentiasa di ingatan (tribute to ba)

Wrote by Lynn Easyanz at 12:00 PM 0 comments
camner nk starting ekk?arini tak der wat ape2 pun..cam biase lay park umah besarkan badan..ahaks..!!:)actually dah lame aku nk tulis tp no time ma..malas tol nk edit blog ni ha...so arini aku memaksakan jgk la jari jemari ku utk membelai keyboard ni ha..hehe..erm...tak der ape yg nk aku citerkan pun..cume sesekali tuh aku ingat kt ba..ok kita ke versi lain plak...

ba..ijan rindu ba..tak tau camna nk ckp..dlm hati terlalu sedih ingatkan kisah hidup ba sedari kecil hinggalah akhir hayat ba..banyaknya dugaan drNYA utk ba..insyaAllah ba Tuhan maha adil ..adalah hikmah disebalik setiap kejadian.sesekali bila duduk sorng2.mesti ijan sedih ingatkan perjalanan hidup ba.tp ijan tau Tuhan sygkan ba smoga bahgialah ba 'disana'..aminn.

msk arini hmpir 3 minggu dah ba pi tinggalkan kami utk selamanya.
boleh dikatakan hampir setiap hari ijan ingatkan ba semenjak dr hari ba pergi :(

ingat lagi saat2 bersama ba masa di sarawak dulu..byk yg manis..setiap kali ba dpt pencen tu la hari yg paling seronok bg kami adik beradik.yg pasti blnja mkn mesti tak lepasnya..ya la..dlm suma2 blanja makan la favourite ba..pastu kita nanti jln2..smbil tu ba beli plak kat kami ais krim yg sempoi tu..besar btul aiskrim tuh..

ingat lg...ba rajin bercerita..kami yg mendengar mesti nk pecah perut setiap kali dgr cerita2 ba tu semua...ba selalu bangun awal..nanti tggu smpai bas sekolah mai amik kami pi sekolah...bila balik sekolah plak..ada ja kuih yg ba buat...mmg sedap2 semuanya..

bila hari cuti plak..ba bangun awal pagi masak utk kami sefamily..mmg ba pandai masak...yg ba paling suka..suruh ijan garu belakang ba...ba nanti kata 'garu sat..nanti ba bg upah'....huhu..ijan ingat lg semua tu baa...:(

bila kami pindah ke perak pun ba mai jgk duduk dgn kami...ba siap bawa basikal ba nk bagi kt kami..sayangnya ba kat kami..Ya Allah..terasa mcm ba ada kat sini bila asyik2 dok bercerita kisah2 lalu ni..sedihnya..pilunya..hakikatnya ba dah tinggalkan kami semua:(


ijan sayangkan ba yg teramat sgt...nk cerita pun tak tau camna nk luah..tulis ni pun berlinang air mata...ba..kalaula ijan ada kuasa dan mampu..mmg ijan jg ba..

ba..kalo dulu ba ada mmg seronok setiap kali balik bayan baru..dah smpai tu kira tak mau keluar dah..nk dok bayan baru ja..mama abah ajak keluar pun mesti tak mau punya..bangun pagi2 makanan dah tersedia atas meja..semuanya ba yg sediakan..ba seronok ja bila tau kami nk balik penang..ba nanti beli mcm2 utk jamu kami...rumah tu pun terasa ceria...bersiha ja ba jaga..kemas dan teratur...bila mlm ja semua berebut nk tidoq dgn ba..bukan apa..nk dgr cerita2 ba tu la:)..

tp lani..semua dah tinggal kenangan...ba pergi tanpa pesan...wlaupun ada dekat tp di saat2 akhir hayat ba ijan tak dak di sisi..itu yg terkilan sgt2...semuanya gara2 krisis dgn mak...ba..maafkan ijan..ba ada mai dlm mipi ijan..tapi ijan tak tau apa mksud mimpi tuh...ba..ijan syg ba..syg dan syg sangat2..

semoga ba ditempatkan di tempat2 hamba2NYA yg soleh..dan roh ba di cucuri rahmat...-AL-FATIHAH-


--SAYANG BA SELAMA-LAMANYA.TIADA GANTI DIHATI INI...BA LAH YANG SATU..FOREVER..--
 

Design by LyNn Easyanz