Wednesday, February 13, 2013

Bila akal tak lagi menjadi rujukan

Wrote by Lynn Easyanz at 2:30 AM
Assalamualaikum,
straight to the point lah..did you guys ever faced with someone that never think before say anything?
bercakap berpandukan nafsu?inilah jadinya bila akal tak lagi menjadi rujukan sebelum berbicara..nafsulah yang mengambil alih...(waaah,pandai kau susun ayat mlm ni maria..haha)
when i started blogging few years ago..normally i blog mengikut nafsu..means ikut emosi..kalo frust,putus cinta..naaah..dah post pasal frust..mulalah post lirik lagu jiwang karat laah..emosi yang tak terjangkau dek akal haa..skang kalo baca blk post-post tu..feels like nak tembak diri sendiri je ha..haha
itu bila frust..bila marah plaks..when there is some issue ke..gaduh ke..pun emosi jgk..unsensored word bagai ha yang kuar..skang kalo baca balik..haha..nk gelak pun ada..'apsal ko nie Lynn?meroyan mati kucing ker?'..
haaa..so itulah yang i maksud kan bila akal tak lagi menjadi rujukan..bila tak fikir sblm berbicara..pengakhiran yang saaaaaagat merugikan...itu ke yg kita nak uols?tak kan?..kalo boleh semua pun for sure nak happy ending kan?kan?...
i slalu pesan pada diri sendiri..RESPECT tu PENTING...tp..to get it,you must give it..else sendiri mau ingatlah..takkanlah nak org jer hormat kita tp diri sendiri?mcm mana?kena ade give and take jgk..betul tak?

uols ade tanda-tanda nie dlm diri tak?if yes jom sama-sam kita doa supaya berubah..;-)

actually sedih bila ade org dengki dgn kita..am i right?kalo ada yg seronok ,happy laks tak tau la plak kan..
mintak di elak-elakkan lah kita tergolong dlm golongan tu ok..tak da untung..rugi lagi ade bila bersifat sedemikian..

point is..kaji,siasat,selidik dulu sebelum bertindak..ya Allah takutnya aku andai aku tergolong dlm golongan itu...

bingkisan Lynn : jgn mudah menghina sesama manusia..
                          katakan Alhamdulillah/Terima Kasih di atas setiap  
                          penghinaan yang di lemparkan pada kita.
                          InsyaAllah,Allah Maha Besar,Allah Maha Adil..




2 comments:

Anak Pak Muin said...

ade jumpe..memang meluat..harap aku tak jatuh dalam golongan tu :)

Lynn Easyanz said...

kan?same goes here..tp sabar je la hadapi diorg nie..kalo fight blk there is no different pun kita dgn diorg nie..the best solution is,keep silent jer..

 

Design by LyNn Easyanz